Csökkent az Akzo Nobel profitja

Vágólapra másolva!
A Magyarországon is jelentős befektető holland Akzo Nobel festék- és vegyiművek - a világ legnagyobb festékgyártója - kedden 184 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 18 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 225 milliónál.
Vágólapra másolva!

A folytatódó tevékenységekből 27 százalékkal csökkent a profit, 165 millióra. A teljes eredmény szezonális okból nagyobb volt az első negyedévinél, de éves összehasonlításban a visszaesés gyorsult az első negyedévi 4 százalékos mínuszhoz képest, szintén a folytatódó tevékenységekből.

Az első negyedévben a profitcsökkenés még gyakorlatilag a brit ICI vegyiművek megszerzésével és beillesztésével kapcsolatos költségekből adódott, de a második negyedben az akadályok közé hatásosan felsorakoztak az energia- és nyersanyagárak és a gyengülő piacok is.

Ezért egyszeri tételek nélkül is csökkent a profit a folytatódó tevékenységekből: 6 százalékkal 234 millió euróra az egy évvel korábbi 247 millióhoz képest. Egyszeri tételek nélkül a folytatódó tevékenységekből az első negyedben még 51,3 százalékkal több volt az adózott eredmény az egy évvel korábbinál, az ICI megszerzése miatt.

A folytatódó tevékenységekből 3,87 milliárd euró volt a bevétel - kissé meghaladva az elemzői várakozásokat -, 2 százalékkal több a tavalyi második negyedévi 3,791 milliárdnál. A bevétel növekedése kissé gyorsult az első negyedévi, 1 százalékos ütemről. Helyi valutákban a növekedés 8 százalékos volt, de majdnem ennyit elvittek a valutaárfolyam-változások.

A növekedést továbbra is főleg a felzárkózó piacok táplálják, a korábbi terjeszkedés nyomán.

Brit céget vettek

Tavaly ősszel az Akzo Nobel 8,1 milliárd fontért megvette a brit Imperial Chemical Industries Plc (ICI) vegyiműveket. Ezzel a világ legnagyobb festékgyártója jött létre, évi 280 millió eurós üzemiköltség-megtakarítással és évi 375 millió eurós szinergikus megtakarítással adó után. Az Akzo Nobel összesen 2,5 milliárd eurós haszonra számít az egyesülésből, az összeolvadás költsége után.

A tavalyi átalakítások - főleg a gyógyszerrészleg eladása és az ICI megvétele után - a cégnél úgy vélik, hogy sikerült átalakulni "konglomerátumból célzott ipari erővé" a festék- és vegyszerpiacon, de tartanak attól, hogy az idei évben a nemzetközi gazdasági környezet "próbára tevő" lesz. Áprilisban további, ragasztó és elektronikai vegyszer tevékenységeket adtak el a német Henkel háztartásvegyipari műveknek 3,6 milliárd euróért, júniusban a falfestékrészleg kanadai egységén adtak túl, még idén megválnak az ICI keményítőgyártásától.

Mindazonáltal már nem remélik a cégnél, hogy idén sikerül elérni legalább a tavalyi pénzforgalmi többletet (EBITDA) egyszeri tételek nélkül.

Az Akzo Nobel tavaly 9,33 milliárd eurós adózott eredményt ért el egyszeri tételek nélkül, 709 százalékkal többet a 2006-os 1,153 milliárdnál. A folytatódó tevékenységekből, lényegében a festék- és vegyszerrészlegből ellenben 43 százalékkal 410 millió euróra csökkent az adózott eredmény egyszeri tételekkel együtt. A visszaesést az egyszeri tételek, főleg a brit ICI vegyiművek megvételének költsége, az eladott gyógyszerrészleg leszámítása és nemzetközi adóváltozások okozták.

Az év során eladott gyógyszerrészleg adózott eredménye tavaly 8,92 milliárd euró volt, húszszor több a 2006-osnál. A festék- és vegyszerrészleg adózott eredménye egyszeri tételek nélkül 29 százalékkal 580 millió euróra javult.

A folytatódó tevékenységekből 10,217 milliárd euró volt a bevétel, 2 százalékkal több a 2006-os 10,023 milliárdnál, 2 százalékos mennyiségi növekedés és 3 százalékos áremelések nyomán. A valutaárfolyam-változások 2 százalékpontot vittek el a bevétel-növekedésből.

A növekedést főleg a felzárkózó piacok táplálták - a tavalyi második negyedben egy-egy új festéküzemet nyitottak Kína nyugati részében és Oroszországban, Moszkva közelében -, de az európai üzlet is javult, részint az autó- és a repülőgépiparnak, részint a jó időjárás miatt aktívabb építőiparnak köszönhetően. A festékrészleg már 2006-ban felvásárlásokkal, és oroszországi és kínai üzemnyitásokkal bővült.

Értékesítették a gyógyszerrészleget

Tavaly március elején az Akzo Nobel eladta a gyógyszerrészlegét, az Organon BioSciencest az amerikai Schering-Plough gyógyszergyárnak - az ügyletet novemberben zárták -, 11 milliárd euróért, 1,3 milliárd eurós tőkenyereséggel, pénzt gyűjtve az ICI felvásárlására.

Az Akzo Nobelnél örültek a profiltisztításnak, a Schering-Plough-nál meg úgy vélik, az Organon fontos központi idegrendszeri és női egészségügyi szerekkel járul hozzá cégük átfogóbb gyógyszeripari vállalattá válásához.

Az Organon forgalma tavaly 3,4 milliárd dollárnak felelt meg, a hozzá tartozó Intervet állategészségügyi céggel együtt megközelítette az 5 milliárd dollárt. A Shering-Plough bevétele tavaly 10,6 milliárd dollár volt.

Az Akzo Nobel a továbbiakban a festékekre és a vegyszerekre akar összpontosítani.

Az Akzo Nobel 1990-ben autófesték-gyártó vegyesvállalatot alapított a magyar TVK-val Tiszaújvárosban, majd 1994-ben megvette a TVK 49 százalékos részét a vegyesvállalatból. A tiszaújvárosi Akzo Nobel Coatings Zrt. kínálata a felvásárlás után lakossági termékekkel bővült.