Csökkent a GlaxoSmithKline eredménye

Vágólapra másolva!
A brit-amerikai GlaxoSmithKline (GSK), a legnagyobb európai és a világon a második számú gyógyszergyárcsoport, szerdán 1,307 milliárd fontos adózott eredményt jelentett a második negyedévről kisebbségi részesedésekkel együtt, 3,5 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 1,355 milliárdnál.
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a cég problémái, amelyeket már februárban előre jelzett a vállalatóriás vezérigazgatója. A GlaxoSmithKline-t utolérte a nagy, újító gyógyszergyárak legveszélyesebb kockázata: egy nagy forgalmú szere gyanúba keveredett. Egyik, cukorbetegség elleni készítményének forgalma meredeken csökken, mert amerikai kutatók vizsgálatai szerint a gyógyszer növeli az infarktus kockázatát. A cukorbetegség elleni szer forgalma az amerikai piacon harmadával csökkent már tavaly, ott az idén mintegy kétharmados a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Ez a szer, az Avandia hozta 2006-ban a csoport teljes bevételének a 7 százalékát. A mostani első negyedévben világszerte 191 millió fontért adtak el belőle, ez 56 százalékkal kevesebb, mint egy éve, a második negyedben 125 millió fontra apadt a forgalma.

A GlaxoSmithKline nem ért egyet a vizsgálati eredményekkel. Szóvivője tavaly májusban Londonban azt mondta, hogy a cég és az amerikai gyógyszerfelügyelet a szer 1999-es engedélyezése óta folyamatosan figyeli az esetleges kedvezőtlen fejleményeket, és eközben többször "korszerűsítették" az Avandia betegtájékoztatóját, tekintettel az új adatokra, köztük a szív- és érrendszeri biztonsági információkra is.

A szabadalmaztatott szerekre való ráutaltság csökkentése végett a GSK is kirándul most már az utángyártott (generikus) gyógyszerek piacára: éppen szerdán megállapodott a dél-afrikai Aspen Pharmacare Holdingsszal abban, hogy 2010-től forgalmazni fogja az Aspen márkás, de szabadalommal nem védett gyógyszereit.

A második negyedévben a GSK üzemi eredménye 0,5 százalékkal 1,939 milliárd fontra nőtt 1,929 milliárdhoz képest.

A bevétel 3,5 százalékkal 5,874 milliárd fontra emelkedett 5,674 milliárdhoz képest, ezen belül a gyógyszer-értékesítés bevétele 2 százalékkal 4,923 milliárd fontra csökkent. Az Egyesült Államokban 8 százalékkal 2,129 milliárd fontra apadt, Európában 4 százalékkal 1,598 milliárd fontra nőtt, a világ többi részén szintén 4 százalékkal 1,196 milliárd fontra nőtt a cég gyógyszerforgalma, ezen belül a felzárkózó piacokon 15 százalékkal 563 millió fontra gyarapodott.

Továbbra is nagyon biztató az oltóanyag-forgalom: ezekből a bevétel világszerte 34 százalékkal 577 millió fontra, az Egyesült Államokban 43 százalékkal 66 millió fontra ugrott.

Az első negyedévben a GlaxoSmithKline (GSK) 1,398 milliárd fontos adózott eredményt ért el, 8,8 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 1,533 milliárdnál.

Az első negyedévben az üzemi eredmény 2,048 milliárd font volt, 5,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 2,166 milliárdnál.

A bevétel 2 százalékkal 5,686 milliárd fontra emelkedett 5,592 milliárdhoz képest, de ezen belül a gyógyszer-értékesítés bevétele 4 százalékkal 4,793 milliárd fontra fogyatkozott 4,806 milliárdhoz képest, részint az utángyártók erősödő versenye, részint az Avandia eladásának visszaesése miatt. Az Egyesült Államokban 10 százalékkal 2,138 milliárd fontra apadt, Európában 1 százalékkal 1,526 milliárd fontra csökkent, a világ többi részén 6 százalékkal 1,129 milliárd fontra nőtt a cég gyógyszerforgalma.

Továbbra is nagyon biztató az oltóanyag-forgalom: ezekből a bevétel világszerte 10 százalékkal 436 millió fontra, az Egyesült Államokban 34 százalékkal 109 millió fontra ugrott.

A GlaxoSmithKline 2001. januárban alakult a brit GlaxoWellcome és az amerikai SmithKline Beecham egyesüléséból. A nagy-britanniai székhelyű vállalat fő tevékenységi területe az Egyesült Államok.

A csoport Magyarországi vállalatait is egyesítették, és 2002-ben 11 millió fontért megvették a Humán Kft. oltóanyag-tevékenységét, és kibővítették a gödöllői vakcinagyárat.