A Concorde szerint túlértékelt a forint

Vágólapra másolva!
A forint euróval szembeni árfolyama ma túlértékelt, és nagy a valószínűsége, hogy az év végére inkább a 250, mint a 230 forinthoz lesz közelebb a kurzus - állítja a Concorde Értékpapír Zrt. az MTI-hez eljuttatott szerdai elemzésében.
Vágólapra másolva!

Márciusi csúcsához képest július közepéig több mint 14 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, s bár a Concorde korábban a forint erősödésére számított, az azonban nem várt mértékeket ért el az utóbbi négy hónap folyamán - jelzi Samu János.

A Concorde makrogazdasági elemzője szerint az utóbbi hónapokban lezajlott forint erősödésnek kiváltó okai belső- illetve külső eredetűek voltak. A magyar gazdaságpolitika érdeme, hogy megszűnt a jegybank hitelességét (és lehetőségét) csorbító árfolyamsáv, amivel párhuzamosan a Monetáris Tanács is egyre szigorúbb hangnemet ütött meg. Ez a hozzáállás jelentősen rontotta a forint gyengülésére pozícionált befektetők kilátásait, akik ezen befektetéseik felszámolására kényszerültek, ezzel hozzájárulva a forint erősödéséhez. Ezt a folyamatot támogatta időben egyre nagyobb részben a hazai eszközeiket fedező külföldiek által kötött fedezeti pozíciók felszámolása, kifuttatása.

További belföldi eredetű, ám folyamatában már régóta a forintot támogató hatása volt a folyó fizetési mérleg csökkenésének, illetve az azt támogató költségvetési kiigazításnak.

A nemzetközi hatások közül kiemelendő a régiós devizák, elsősorban a zloty és a cseh korona trendszerű erősödése, amely tavaly ősszel gyorsult fel komolyabban, de nem lehet kihagyni a hangulatot erősítő elemek közül a szlovák euró-csatlakozás szlovák koronára kifejtett hatását sem.

A régiós valutákra hatott a drága olajár

A forint erősödése együtt járt az olajár drasztikus megugrásával (pontosabban a kelet-európai devizák erősödése történt meg, amelyhez késéssel csatlakozott a forint is), illetve az amerikai jelzálogpiaci válság kibontakozásával. Nem kizárt, hogy a nemzetközi pénzpiacokon helyüket kereső úgynevezett olajdollároknak is jelentős szerepe lehetett ebben a felértékelődésben (ha másként nem, hát a hazai bankok lakossági devizahitelezéséhez biztosított bőséges likviditáson keresztül).

A szigorú monetáris politika (magas kamatok), a helyi gazdaságok amerikai gazdaságtól való viszonylag limitált függése piaci információk szerint több rövid horizontú befektető számára is vonzó célpontként szolgált, szakzsargonnal élve carry pozíciók felvételére ösztönzött.

Egy árfolyam reális helyzetét meghatározni meglehetősen nehézkes dolog. Az elmúlt évtized árfolyammozgásait vizsgálva azonban az a gyanú, hogy a 230 forint alá gyengült euróárfolyam eltérhetett a korábbi reálfelértékelődési trendtől, azaz a korábbi évek egyensúlyi reálfelértékelődési sávjából a forint az erős irányba tört ki. Az infláció, növekedés, egyensúlyi folyamatok alapján nem kizárt tehát, hogy egy a jelenleginél gyengébb, 240 forint feletti árfolyam lenne a reális.

Lassú felértékelődés valószínű

A jövővel kapcsolatban fontos elmondani, hogy a tartós, gazdasági fundamentumokkal összhangban lévő felértékelődés a legvalószínűbb forgatókönyv. Azonban számos olyan, a forint viharos erősödését az elmúlt hetekben-hónapokban támogató folyamat van, amelyekben bekövetkező esetleges változás inkább a gyengülés kockázatát növeli, mint olyan, amely a további erősödését.

Az erősödés irányába hathat a jelenlegi körülmények fennmaradása, az, ha a forinterősödésbe vetett hit tovább él, ha a jegybanki alapkamat a mai magas szinten stabilizálódna, illetve ha a magas olajárak által kiváltott globális likviditásbőség továbbra is fennáll, avagy régiónk valamiért preferált maradhatna a nemzetközi befektetők szemében.

A nyersanyagár-korrekció visszanyomhatja a forintot

A világpiaci nyersanyagárak globális gazdasági lassulás által potenciálisan kiváltott korrekciója valós eséllyel bír. Ez az inflációs kilátások javulását kiváltva a jelenleg nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak számító jegybanki alapkamat csökkenését hozhatja, vagyis a forint kedveltségét csökkentheti. Ráadásul, ha a nyersanyagár-korrekció jelentős, annak hatása lehet az olajpénzek globális likviditásban játszott szerepére is, áttételesen pedig a kelet-európai fizetési mérleg deficittel rendelkező gazdaságok finanszírozására, amely, ha nem is érinti közvetlenül a magyar gazdaságot, a hangulaton keresztül hatása lehet a forintra.

A jelentős forint-felértékelődés csökkentheti a hazai befektetések mögé kötött fedezeti pozíciók felszámolásának motivációját, adott esetben újabbak kötését válthatja ki, aminek szintén forintot gyengítő hatása lehet.

Samu János úgy látja, hogy a forint erősödésének maximális mértékét nehéz meghatározni, azonban a forint elmúlt hónapokban megfigyelt erősödését támogató folyamatok közül egyre több esetben nő a valószínűsége egy olyan visszarendeződésnek, amely az árfolyamot egy fundamentálisan sokkal könnyebben magyarázható szintre emelné vissza. A Concorde véleménye szerint tehát a forint euróval szembeni árfolyama ma túlértékelt, és nagy a valószínűsége, hogy az év végére inkább 250-hez lesz közelebb a kurzus, mint 230 forinthoz.