Tibet miatt magyarázkodik a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
Megvédte cége olimpiai szponzorációs szerepvállalását Pekingben a Coca-Cola elnöke, mégpedig a kínai hatalom Tibet-politikája ellen tüntetőkkel szemben. A szponzori szerződés az előtt köttetetett, hogy a helyszín ismertté vált volna - mondta a vezető.
Vágólapra másolva!

A Coca-Cola nem az egyes kormányokat, hanem az olimpiai mozgalom hitvallását támogatja, a társaság már 4-5 évvel azelőtt támogatói megállapodásokat kötött a játékokra, mielőtt a helyszín kiderült volna - idézi Neville Isdell szavait a BBC. Az üdítőgyártó vállalat nem kívánja újragondolni a támogatói szerződést - mondta Isdell.

A vállalat 1928-ban, az amszterdami játékokon támogatta először az olimpiát, de az 1936-os berlini eseményen is részt vett, amelyre már árnyékot vetett az erősödő nácizmus.

Kína Tibettel kapcsolatos politikája számos tiltakozó megnyilatkozást váltott ki szerte a világban, a leginkább emlékezetes incidensek az olimpiai láng útján történtek. Mindez váratlanul negatív publicitást adott az eseményt támogató cégeknek. Például az Adidas tulajdonában álló Reebok erre reagálva úgy döntött, atlétáival nem készíthető interjú az esemény alatt.