Araboké lett a Chrysler Building

Vágólapra másolva!
A New York-i Chrysler Building 75 százalékos részesedését megvásárolta az Arab Emirátusokhoz tartozó Abu Dzabi, mely ország Dubaj mellett a térség gazdasági-ipari központja.
Vágólapra másolva!

A felhőkarcoló már több tulajdonosváltáson is átesett. 2001-ben a TMW Real Estate Group atlantai bázisú befektetőcég vette meg 300 millió dollárért a Tishman Speyer ingatlancégtől. Az épület pézügyeit kezelő Prudential Financial megerősítette, hogy a felhőkarcoló 75 százalékos érdekeltségét az Abu Dzabi Befektetési Tanács (ADIC) vásárolta meg körülbelül 800 millió dollárért, a fennmaradó 25 százalékot pedig a Tishman Speyer fennhatósága alatt marad.

Abu Dzabi a legnagyobb területű a hét arab emírség közül, ráaaádul az azonos nevű főváros az emír székhelye. 1958-ban fedezték fel az ottani kőolajmezőket, és az 1962-ben megindult kitermelésnek köszönhetően az 1966-ban csupán 20 ezres lakosú város hihetetlen fejlődésnek indult. Az egy főre jutó átlagkereset 21 000 dollár, az évi nemzeti össztermelés pedig 51 milliárd dollár.

A New York-i szimbólum rövid történelme

A Chrysler Building 77 emeletes felhőkarcolója a manhattani sziluett szerves része. William van Alen tervei alapján készült 1926 és 1930 között, és 319,4 méteres magasságával csak az egy évvel később épült, 381 méter magas Empire State Buliding szárnyalja túl méreteit. Maga a felhőkarcoló a haladás eszményét testesíti meg égbe törő rozsdamentes acélszerkezetével, letisztult formái, egyenes vonalvezetése és geometrikus tervezése pedig a húszas-harmincas évek art deco stílusát tükrözik. Számos, az autót szimbolizáló díszítőeleme a megrendelő személyének, Walter P. Chryslernek állít emléket.

Arab-amerikai adásvétel

A közelmúltban már volt példa hasonló adásvételre a Közel-Kelet és az Egyesült Államok között. Júniusban a dubaji illetőségű Boston Properties és a Goldman Sachs 2,8 milliárd dollárért vásárolta meg a manhattani General Motors Buildinget. Az Arab Emirátusok az olajból és gázból származó pénztöbbletüket külföldön kívánják befektetni, és a jelenlegi csökkenő ingatlanárak leegyszerűsítik ezt a folyamatot. Dan Fasulo, az amerikai Real Capital egyik elemzője együttműködésként értékelte a történteket: "Mi megvesszük az olajat, az érte kifizetett összeg pedig visszakerül hozzánk ingatlanaink megvásárlása által."