Módosul az áfaszabályozás az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv módosítását javasolja annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban alkalmazhassanak tartós jelleggel csökkentett áfakulcsokat bizonyos szolgáltatások tekintetében - jelentette be hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa.
Vágólapra másolva!

A javaslat a csökkentett áfát ott engedné, ahol az nem okoz zavart a belső piac működésében. Az érintett szektorok többsége a munkaerőigényes és helyi szolgáltatások közé tartozik, beleértve az éttermi szolgáltatásokat is. A csökkentés a tagállamok számára csupán választható lehetőség, de nem kötelező.

A szolgáltatások többségére egyes tagállamokban - és csak 2010-ig biztosított lehetőségként - már eddig is alkalmazható volt csökkentett kulcs.

Átmeneti mentességek

Az unió általános szabályai szerint az áfa köteles áruk és szolgáltatások áfája minimum 15 százalék, de a tagállamok az áruk és szolgáltatások korlátozott listája tekintetében ennél alacsonyabb - ám minimum 5 százalékos - áfa-kulcsot is alkalmazhatnak.

Ezt az általános szabályt számos átmeneti mentesség szövi át számos tagállam esetében. E mentességeket az 1992-es áfa irányelv bevezetését megelőző tárgyalásokon, vagy a csatlakozási okmányokban harcolták ki maguknak egyes tagállamok. Így például 11 tagországban van lehetőség az éttermi szolgáltatások esetében a csökkentett áfa-kulcs alkalmazására, a többi 16 tagállamban nincs. Hasonló a helyzet a munkaerőigényes szolgáltatások derogációit illetően.

Kovács célja

"Célom a jogbiztonság megteremtése a csökkentett kulcsok 2010 utáni alkalmazásával kapcsolatban a munkaerőigényes szektorokban, valamint, hogy minden tagállamnak jogában álljon ezen lehetőség alkalmazása. Semmivel nem indokolható, hogy például az éttermi szolgáltatások az Európai Unió tagállamainak egyik felében részesülhetnek a csökkentett kulcsok által nyújtott előnyökből, míg a tagállamok másik felében nem" - mondta Kovács László.

A lakóingatlanokkal kapcsolatos, csökkenthető áfa-kulcsos szolgáltatások köre várhatóan nem korlátozódik a szociálpolitikai célú létesítményekre, hanem ki fog terjedni a felújításra, fenntartásra, takarításra is. Az éttermi és étkeztetési szolgáltatásokra, az alkoholtartalmú italok kivételével, szintén kiterjed a javaslat.

Munkaerőigényes szolgáltatások

A munkaerőigényes szolgáltatások tartósan azon listára kerülnek, amelyekre csökkentett kulcsot lehet alkalmazni. Ilyenek például bizonyos javítások, tisztítások és karbantartások, beleértve a kerékpárjavítást, de kizárva egyéb közlekedési eszközök javítását. Ide tartozik a cipők, ruhák, számítógépek és órák javítása is.

Szintén vonatkozik a javaslat az otthoni gondozási és ápolási szolgáltatásokra, valamennyi egyéb személyi szolgáltatásra - beleértve a fodrászatot és a szépségápolást - és a kertészetre is.

A nyomtatott könyvekre a jelenlegi szabályozás értelmében alkalmazható a csökkentett kulcs. A bizottság javasolja a könyvek fogalmának a kiterjesztését a hangoskönyvekre is. Ezek olyan CD-k, CD-ROM-ok, vagy bármely egyéb fizikai eszközök, amelyek döntően a nyomtatott könyvekével megegyező tartalmat reprodukálnak, és nem tartalmaznak egyéb anyagot, például játékot.