Áttörte a 230-at az euró/forint árfolyam

Vágólapra másolva!
Miután reggel elérte, nap közben már át is törte a 230 forintos küszöböt az euró/forint árfolyam Budapesten a bankközi devizapiacon. Szerda délben 229,85,95 forintot ért egy euró, de valamivel korábban 229,55 forintos történelmi csúcson is kötöttek üzletet. Később gyengült a magyar deviza, 230,90/231 forint/eurós szintig.
Vágólapra másolva!

A forint a dollárral szemben is tovább erősödött, az amerikai devizát 146,35 forinton is jegyezték, ami több, mint 10 éves rekordárfolyam. Legutóbb 1996 márciusában lehetett ennyi forintért dollárt venni.

Szerda délelőtt már 230,50/60 forint volt az euró árfolyama a kedd délutáni 231,05/15 forint után, a kereskedők beszámoltak róla, hogy ajánlatok 230 forint alatt is megjelentek. A piac lendületét látva a kereskedők már akkor nem zárták ki a forint további erősödését. Később, szerda délutánra viszont gyengült a magyar deviza, 230,90/231 forint/eurós szintig, ami alig erősebb a kedd délutáni árfolyamnál.

220 alatt?

A forint tovább is erősödhet. Londoni vélemények szerint ugyanis a forint még mindig alulértékelt a régiós valutákhoz képest. A Goldman Sachs szerint ahhoz, hogy a forint behozza e térségi lemaradását, 220 környékére, vagyis a cég által éves távlatban várt 225-ös euróárfolyamnál is erősebbre kellene drágulnia. Mindezt az is alátámasztja, hogy a magyar költségvetés helyzete sokat javult az utóbbi időben - véli a GS.

Az erős forint azonban nem feltétlen jó. A nyaralóknak mindenképp kedvező, hiszen ők több eurót kapnak egységnyi magyar pénzért, de nem használ az exportőröknek. Ezen kívül növeli a lakosság és a cégek devizakölcsön-felvételi kedvét is, ami szintén nem éppen jó hír.

Együtt a szomszédokkal

Nemcsak a forint, hanem - a szlovák koronát kivéve - a kelet-közép európai régiós valuták is történelmi csúcsokat döntenek a napokban, az árfolyam erősödése mögött az országok gazdaságainak gyorsuló felzárkózási folyamata és a tőzsdéktől a devizapiacok felé forduló befektetők állhatnak - vélik az elemzők.

A forint és a zloty azon valuták között lesz, amelyek a legtöbbet profitálhatnak Szlovákia tegnap véglegesített eurózóna-csatlakozásából - jósolja a Barclays. A brit befektetési bank a magyar és a lengyel pénz további erősödésére számít az euróval szemben, és ez a két deviza most a Barclays "kedvenc ajánlása" a feltörekvő térségben, még a jelenlegi magas árfolyamok mellett is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ugyan a forint jelenlegi mértékű erősödését nem indokolja sem az egyensúly javulása, sem a külkereskedelmi mérleg kedvező alakulása, ám csak a mértéket figyelembe véve nem áll egyedül a régióban.

Behozza a lemaradást

Példaként említette, hogy az elmúlt két-három évben a visegrádi országok valutái - a forint kivételével - mintegy 25-30 százalékkal értékelődtek fel, elsősorban a gazdaságok gyorsuló felzárkózásának köszönhetően. A forint korábban a gazdasági problémák és az árfolyamsáv viszonylag késői eltörlése miatt maradt ki ebből a folyamatból - a javuló egyensúlyi és külkereskedelmi mutatók mellett most hozza be a lemaradást.

Az újonnan csatlakozó országok felzárkózási folyamatának része az árak és bérek konvergálása az uniós átlaghoz. Az árszínvonal ezekben az országokban csak 60 százaléka a régebbi uniós tagállamokénak. A folyamat vagy tartósan magas inflációval, vagy a devizák tartós felértékelődésével jár együtt, előbbit valamennyi ország igyekszik elkerülni - fejtette ki Suppan Gergely. Azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta felértékelődése korábban elkezdődött, meg tudták "fogni" az inflációt - tette hozzá.

Magyarországon is számos előnnyel jár az erős forint: csökkenhet az infláció, csökkenhet az alapkamat, mérséklődhet a béremelés üteme. Bár rekordmagasságba emelkedett az üzemanyagok ára, az áremelés szükségességét valamelyest ellensúlyozta az erős árfolyam. Gyenge forint mellett az elemző szerint akár 15 forinttal is drágább lenne a benzin vagy a gázolaj - sorolta az elemző az erős forint pozitív hatásait.

A gázárat is mérsékelheti

Suppan Gergely arra is emlékeztetett, hogy hamarosan újabb, a várakozások szerint mintegy 20 százalékos gázáremelés várható, további forinterősödés mellett azonban az sem kizárt, hogy ennél alacsonyabb, akár 10 százalék is elegendő.

Az exportáló cégeknek nem kedvez a tartósan erős árfolyam, ám az elemző Szlovákiát említette ellenpéldaként. A szomszédos országban 30 százalékos árfolyamerősödés mellett 10 százalékos gazdasági növekedés és 25 százalékos exportbővülés volt tavaly.

Vannak olyan vélekedések is, hogy a hosszabb ideje gyengélkedő tőzsdéktől a befektetők a devizapiacok felé fordulnak, ami szintén az árfolyamok erősödését támogatja.