Átvenné kikötőjét az államtól Balatonfüred

Vágólapra másolva!
Balatonfüred önkormányzata és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) szeretné saját kezébe venni a Kékszalag vitorlásverseny kiindulási pontjául is szolgáló, állami tulajdonú balatonfüredi kikötőt, aminek bizonyos feltételek teljesülése esetén nem látja akadályát Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter.
Vágólapra másolva!

Gyenesei István pénteken az MTI-nek elmondta: a NUSI Balatoni Általános Olimpiai Központ Vitorláskikötő vezetőivel már egyeztetett a kikötőről. Még tisztázni kell, hogy miként tudják biztosítani azokat a feltételeket, amelyekre a vitorlássportnak szüksége van, továbbá azt a bevételt, amely a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) számára az eddigi, kikötőből származott - tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a bevételt a jövőben a vitorlássportra fordítanák.

"A teljesülő feltételek esetén nem látom akadályát a kikötőüzemeltetés átvételének, amelyet ez esetben úgy is, mint sportért és úgy is, mint turisztikáért felelős miniszter támogathatónak tartok" - mondta Gyenesei István, aki szerint nyár végére, ősz elejére üthető nyélbe az erről szóló megállapodás.

Az állami tulajdonban lévő füredi Balatoni Általános Olimpiai Központ Vitorláskikötőt jelenleg a NUSI üzemelteti, a tulajdonosi jogok gyakorlója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta: a közelmúltban a helyi önkormányzat és az MVSZ közösen, írásban és szóban is kezdeményezte az illetékes tárcánál, hogy hosszú távú, 50 éves bérleti szerződéssel a konzorciumuk vehesse kézbe a kikötő üzemeltetését, vállalva az eddigi nyereség átadását állami célokra.

"Mi vagyunk a legérdekeltebbek abban, hogy garantáljuk, hogy ez a telep elsődlegesen a nemzetközi versenyek helyszínéül és az utánpótlás bázisául szolgáljon" - mondta Bóka István, hozzátéve, hogy jelenleg nem tölti be maradéktalanul ezt a funkciót.