Az OMV érdeklődésétől drágul az INA

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat 26 százalékot óhajt vásárolni a horvát INA olajtársaságból. Horvát sajtóértesülések szerint az OMV erről levélben tájékoztatta a horvát kormányt. A horvát kormány szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy levelet kaptak az OMV-tól, de annak tartalmáról nem nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Az OMV később maga is közleményben tudatta, hogy "érdeklődéssel" figyeli az INA további privatizálásáról zajló megbeszéléseket, de nem fűzött megjegyzést azokhoz az értesülésekhez, hogy számszerű elképzeléseket tartalmazó levelet küldött volna a horvát kormánynak.

"Ha a horvát kormány átlátható privatizációs eljárást kezd, társaságunkat elvben érdekelné a meghívás" - így az OMV közleménye.

Végül a horvát gazdasági miniszter, Damir Polancec is nyilatkozott a horvát közszolgálati rádiónak az OMV érdeklődéséről, mondván: - Kifejezték készségüket részt venni az INA további privatizálásában, akár részvénycsere, akár részvényvásárlás újtán, és tájékoztatást kértek a további privatizációs tervekről.

Előzőleg, szerdán a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő horvát hatóság (HANFA) illetékese úgy nyilatkozott, hogy Horvátország szeretné megtudni az osztrák OMV pontos szándékait az INA-val kapcsolatban, és ezért levélben kérik fel az OMV-t esetleges részesedésvásárlási szándékai tisztázására.

Régebb óta keringenek hírek az OMV érdeklődéséről: megvenné a háborús veteránoknak az INA kőolajipari csoportban lévő 14 százalékos részesedését, írta néhány hete az osztrák Wirtschaftsblatt a horvát Vecernji list című lap értesülésére hivatkozva.

Az OMV hivatalos ajánlatot eddig nem tett. Az osztrák céghez közel álló bennfentesek korábban azt mondták a Reuters hírügynökségnek: nem valószínű, hogy az OMV ajánlattal állna elő, mert a "(horvát) kormány nyilvánvalóan a Mollal való üzletkötést favorizálja".

A HANFA illetékese azonban úgy vélte: az OMV érdeklődésével kapcsolatos hírek érinthetik az INA részvényárát. Az INA 17 százaléka van a zágrábi és a londoni értéktőzsdén, csütörtökön az OMV újabb érdeklődés híréte közel 7 százalékkal drágult az INA-részvény.

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről - mondta az MTI kérdésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

Az MTI megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kormány már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodás-tervezetet a parlament elé.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a Molnak, Mol-részvényekért cserébe.

Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban a 2003-ban 505 millió dollárért szerzett 25 százalék plusz egy részvényről, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne. A horvát kormányt törvény kötelezi, hogy az ország esetleges EU-csatlakozása előtt 25 százalékra csökkentse részesedését az INA-ban.

Az INA piaci részesedése Horvátországban 50 százalékos, és a szomszédos Boszniában is egyre jobban terjeszkedik.