Az MKB csökkentette inflációs prognózisát

Vágólapra másolva!
Mérsékelte a fogyasztói árak idei növekedésére vonatkozó prognózisát az MKB Bank, a vártnál kedvezőbb júniusi adatot követően 6,9 százalék helyett 6,4 százalékos drágulást várnak.
Vágólapra másolva!

Az MKB keddi elemzése szerint a fogyasztói árszínvonal az év végén várhatóan 5,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg 2009-ben az átlagos árnövekedés 4, a decemberi, éves bázison 3,3 százalék lesz.

Emlékeztetnek rá, hogy a fogyasztói árak növekedési üteme júniusban az előző havi 7 százalékról az MKB által várt 0,1 százalékpontnál erőteljesebben mérséklődött, 6,7 százalékra, a maginfláció 5,9-ről 5,8 százalékra csökkent.

A növekedési ütem váratlan mértékű csökkenése mögött elsősorban az élelmiszerárak változása áll, amelyek az MKB által várt 0,9 százalékos emelkedéssel szemben 0,8 százalékkal csökkentek júniusban, az idényáras zöldségek és gyümölcsök váratlanul nagy, 10 százalékos áresésének köszönhetően. Az élelmiszerek inflációjára vonatkozó prognózist óvatosan mérsékelte a bank, az év második felében enyhe áresésre, 2009-ben szerény áremelkedésre számítanak.

A forint év eleje óta bekövetkezett, mintegy 9 százalékos erősödése egyelőre nem vezetett a tartós ipari termékek érdemi áreséséhez - jegyzik meg, hozzátéve, hogy az árfolyam felértékelődése a termelői árakban is csak korlátozottan jelent meg. A vállalatok ugyanis vélhetően átmenetinek tartják az elmúlt hetek felértékelődését, amelyet eredményességük javítására használnak fel - indokolják. Az MKB várakozásai szerint a tartósan erős forintárfolyam a következő negyedévekben végül az árak mérsékléséhez vezet az ipari termékeknél.

A nemzetközi kőolajárak emelkedése még mindig inflációs kockázatot jelent, az MKB szerint azonban már mérséklődött. Rövid távon, részben a spekuláció miatt azonban nem zárják ki az árak további emelkedését, ezért az inflációs prognózisban egyelőre változatlan olajárral számolnak.

Megjegyzik, hogy még ebben az esetben is újabb gázáremelésekre kell számítani, a már bejelentett júliusi mintegy 10 százalékos gázáremelésen túl idén októberben és jövő januárban újabb 10-10 százalékos drágulásra számítanak. Hozzáteszik azt is: a kőolajárak folytatódó emelkedése esetén további áremelés is szükségessé válik.