Vagyonokat veszítenek az európai bankok

Vágólapra másolva!
Az európai bankoknak 120 milliárd euró vesztesége keletkezhet a következő három évben a lakossági és a jelzáloghitelek után. A legkomolyabb gondok Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Írországban jelentkezhetnek - tartalmazza egy hétfőn ismertetett tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az OLiver Wyman vezetési tanácsadó és a legnagyobb európai adósságbehajtó és tanácsadó cég, a Intrum Justitia szerint a bankok európai vesztesége a lakossági és a jelzáloghitelek után idén eléri a 34,7 milliárd eurót, jövőre pedig a 42,5 milliárd eurót, ami 35 százalékkal múlja felül a tavalyit.

"A bankoknak gondot okoznak a magasabb finanszírozási költségek és a likviditás hiánya"-jegyezte meg egy másik cég, az Oliver Wyman egyik szakértője. Matthew Sebag-Montefiore rámutatott ugyanakkor arra, hogy az ingatlanok néhány piacon bekövetkezett jelentős árcsökkenése, és az összességében bizonytalanná vált makrogazdasági környezet párosult az infláció növekedésével, ami alapján várhatóan jelentősen nő a lakossági hitelek utáni veszteség Európa-szerte.

A bankok agresszív hitelezésének és a makrogazdasági környezet jelentős romlásának az együttes hatására a legnagyobb gondok Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Írországban jelentkeznek majd.

A jelentés szerint a brit lakossági és jelzáloghitelek utáni veszteség 2009-ben 21 milliárd euró feletti lehet, ami több mint 6 milliárd euróval magasabb, mint 2007-ben. Nagy-Britanniában a jelzáloghitelekkel kapcsolatos leírások összege a tavalyi 700 millió euróról idén 3,5 milliárd euróra, jövőre 4,7 milliárd euróra bővülhet.Spanyolországban a lakossági és jelzáloghitelekkel kapcsolatos jövő évi veszteség 2,1 milliárd euróval lehet több a tavalyinál.