Euróövezet: romlott a gazdasági hangulat

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben, júliusban az átlag szintjén tovább romlott a gazdasági bizakodás: az Európai Bizottság felmérésében az átfogó hangulatmutató 89,5 pontra - 2003 május óta a legalacsonyabbra - csökkent a júniusi 94,8 pontról. Utoljára februárban volt 100,2 ponton, azóta folyamatosan csökken, a pesszimisták mind nagyobb többségét jelezve.
Vágólapra másolva!

Az elemzők 93 pontot vártak júliusról.A fő mutatót tavasszal még jobbára csak a pénzügyi szolgáltatók húzták le, de azóta már minden fronton terjed a borús hangulat. Az átfogó bizalmi mutató a szolgáltatók körében júliusban plusz 1 pontra esett, miután júniusban átmenetileg plusz 9 pontra javult a májusi 8 pontról.

Az ipari mutató mínusz 8 pontra rosszabbodott a júniusi mínusz 5 pontról és a májusi mínusz 2 pontról.A brüsszeli bizottság felmérésében a fogyasztói bizalom részmutatója júliusra mínusz 20 pontra zuhant a júniusi mínusz 17 pontról és a májusi mínusz 15 pontról.

A kiskereskedelmi mutató mínusz 9 pontra romlott a júniusi mínusz 4 pontról és a májusi mínusz 1 pontról.Az Európai Bizottság külön, vállalatvezetők körében végzett felméréssel készült üzleti klímamutatója mínusz 0,21 pontra - 2005 május óta a legalacsonyabbra - csökkent a júniusi plusz 0,13 pontról. Utoljára márciusban javult ez a mutató.