Az EU pénzt vonhat el Bulgáriától

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság várhatóan négy bolgár ügynökséget foszt meg az uniós pénzalapok kezelésétől korrupció miatt, és mintegy 1 milliárd eurós összegben befagyasztja az előcsatlakozási alap pénzeinek felhasználását. Az EU egyben figyelmezteti arra Bulgáriát, hogy további uniós pénzektől eshet el.
Vágólapra másolva!

A Reuters betekintett az előkészület alatt lévő, az uniós pénzek felhasználását elemző jelentés-tervezetbe, amely kárhoztatja a bolgár irányítási rendszert és az igazságszolgáltatást azok gyenge színvonala, illetve a korrupció és a szervezett bűnözés magas foka miatt.

"Sürgős intézkedésekre van szükség, mivel közeledik egyes alapokat érintően a szerződéskötések határideje, amelyek lejártával Bulgária számára elvesznek ezek az alapok " - olvasható a tervezetben, amit az EU végrehajtó szervezete július 23-án fogad el.

Európai uniós források szerdán azt közölték, hogy az unió Bulgáriát és Romániát is elmarasztalná az uniós pénzek kezelése miatt, ám egyelőre csak Bulgária veszít el pénzösszegeket. Komoly az a fenyegetés is, hogy további pénzeket is megvonhatnak Bulgáriától, mivel az ország 11 milliárd eurónyi mezőgazdasági és térségfejlesztési támogatásra számít a 2007-2013-as költségvetésből.