Vágólapra másolva!
Egy több hónapja zajló informatikai tendereztetési eljárásról próbált az [origo] az elmúlt hetekben cikket írni. Közben kiderült, a kiíró minisztérium érvényteleníteni fogja a tendert, amelyet korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt is megtámadott egy cég. Most bizonytalan, hogy lesz-e újabb eljárás.
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) áprilisban hirdetett tendert informatikai szakértő megbízására. A pályázat már kiírásakor is több sebből vérzett. Így például előre meghatározták, hogy az ajánlati ár csak 40 százalékban játszik majd szerepet az elbíráláskor, a szakmai tartalom viszont 60 százalékot ér majd.

Ha közel azonos pályázatok érkeznének, akkor viszont számos egyéb szempontot vehetnének figyelembe a rangsoroláskor. Ezek alapján ítélték volna meg, hogy melyik három céggel kezd majd tárgyalni a kiíró a jelentkezők közül.

Egy éppen 17 fős cég nagy előnyhöz jutott volna

A három leendő kiválasztott cég sorsa azon is múlt volna például, hogy hány főt foglalkoztat, és ezek közül mennyien főállásúak. Aki éppen 17-et alkalmazott volna, az kapta volna a legtöbb jutalompontot, ötöt. Már csak négyet kapott volna a 18 főt foglalkoztató pályázó. Hármat kaphatott a 16-19 főt alkalmazó, kettőt a 15-20 fős cégek, míg egyet a 14-21 embert dolgoztató jelentkező.

További előny lett volna, ha az összes dolgozó főállású munkatárs, mert akkor e kategóriában is maximális pontot kapott volna a pályázó. Ha ennél már csak 1 százalékkal is kevesebb lenne a főállásúak aránya, már csökkent volna a pluszpontszám

A pályázat jelentkezőinek mindezeken túl államigazgatási referenciákkal kellett rendelkezniük, másrészt a tenderen kapott megbízással azonos tevékenységből legalább 50 millió forintos nettó árbevételt kellett felmutatniuk 2005 és 2006 folyamán.

Draskovics közbelép

Érvényteleníteni fogja Draskovics Tibor igazságügyi miniszter a tendert - tudtuk meg, miután több hétig próbáltuk megszólaltatni a minisztérium illetékeseit a furcsa pályázattal kapcsolatban.

A becslések szerint eredetileg 58 millió forintos pályázat önmagában még nem lett volna különösen nagy összegű. Ám az eredményeként kiválasztott szakértő döntően beleszólhatott volna abba, hogy milyen feltételekkel írjanak ki egy még nagyobb, milliárdos értékű tendert a cégnyilvántartási rendszerek üzemeltetésére és fejlesztésére. A pályázat győztese meghatározhatta volna a magyar cégnyilvántartás jövőbeni műszaki és számítástechnikai peremfeltételeit, és ezzel számos szoftver- és IT-cég leendő megrendeléseit befolyásolhatta volna.

Nem véletlen, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB) már ezt az 58 milliós tendert is megtámadta egy kisebb társaság. Igaz, a KDB elutasította a beadványt, mondván, nem ügyfélképes a kérelmező, aki megtámadta a kiírást. Így az eljárás, a tender lebonyolítása elvileg folytatódhatott volna, ekkor lépett azonban közbe a miniszter. (A minisztérium, illetve a lebonyolítással megbízott Apex-MM a KDB döntéshozatala idejére egyszer már felfüggesztette a pályázat lebonyolítását.)

Átdolgozzák a projektet

A legfrissebb döntésről az [origo]-t így tájékoztatta az IRM sajtóirodája: "Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) vezetőjével közösen áttekintette a közel 1 milliárd forint értékű, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében elindított 'Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése' elnevezésű projektet."

A döntéshozók a közlemény szerint ezután megállapították, hogy "az elektronikus cégeljáráshoz első körben szükséges feltételek lényegében más intézkedéseknek köszönhetően már megvalósultak, illetve az eredetileg a projekt tartalmát képező fejlesztések mellett, az adminisztratív tehercsökkentések érdekében, további rendszerek felülvizsgálata, fejlesztése szükséges, ezért a projekt átdolgozása mellett döntöttek".

Szükséges-e új közbeszerzési eljárás?

"A korábban a projekt előkészítésére kiírt, informatikai szakértői szolgáltatás igénybevételéről szóló közbeszerzési eljárás a döntés értelmében érvénytelenítésre kerül. Az OITH elnökével közösen meghatározott célok alapján, a teljes projekt tartalmának átalakítása után születhet döntés arról, hogy szükséges-e új közbeszerzési eljárás kiírása" - zárul az [origo]-nak adott írásos válasz.

A minisztériumban azután döntöttek így, hogy az [origo] több héttel ezelőtt kérdéseket juttatott el a tárcához. A tender KDB előtti megtámadása és talán az [origo] kérdései tehát előbb lelassították az egyébként gyorsított tárgyalásos eljárással indított pályázat lebonyolítását, majd le is fújták a tendert. Mindez érzékenyen érinthette a kiírókat, hiszen ők éppen arra hivatkoztak a gyorsított tárgyalásos eljárás meghirdetésekor, hogy sürgős jogszabályi kötelezettségek miatt kell lebonyolítani az eljárást.