London: változatlan maradt az alapkamat

Vágólapra másolva!
A Bank of England (BoE) csütörtökön kamatdöntő tanácskozáson változatlanul az eddigi 5 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot. A BoE ezek szerint időt hagy magának arra, hogy biztosabb adatok birtokában eldöntse, melyik veszélynek tulajdonítson nagyobb fontosságot, az infláció gyorsulásának vagy a gazdasági növekedési ütem lassulásának.  
Vágólapra másolva!

Az infláció 1997 óta, amióta csak a BoE kezében van a kamatdöntés joga, a leggyorsabb ütemben növekszik mostanában. Egyes brit politikusok, akik a 2 százalékos küszöb alatt szeretnék látni az inflációt, nem zárják ki, hogy az áremelések üteme az idén meghaladja majd a 4 százalékot.

Ezt kamatemelés ellensúlyozhatná, viszont a gazdasági hírek - az ingatlanpiac beszűkülése, a részvénypiacok bizonytalansága, a vállalatok elbocsátási hulláma - mind a gazdaság lassulására utalnak. Az ingatlanárak a Halifax jelzáloghitelező adatai szerint júniusban egymagában 2 százalékkal estek, tavaly augusztusa óta pedig közel 10 százalékos az árlemorzsolódás. Az ingatlanárak jelenleg a 2006 közepén tapasztalt szinten állnak. Erősödőben van a recessziós hangulat, és az üzleti körök ilyen körülmények között felerősítették kamatmérséklést sürgető felhívásaikat.

A növekedési ütem lassulása ellenére a BoE úgy értékelhette, hogy nem egyértelműek a pénzpiaci lazítás mellett szóló érvek. A kiskereskedelmi forgalom kedvezően alakult az idén, a gyengébb font pedig - az exportot és a feldolgozóipart ösztönző hatásán keresztül - javít a gazdaság egyensúlyi állapotán.

A BoE tehát jelenleg arra számít, hogy a gazdaság lassulása az infláció lehűlését is elő fogja idézni, - jóllehet az áremelkedéseket mostanában főként rajta kívül álló tényezők, a nyersolaj-és az élelmiszerek áremelkedése befolyásolja. A szakértők arra számítanak, hogy kamatmérséklésre majd csak legkorábban 2009-ben kerülhet sor, akkor, ha a gazdaság esetleg (két egymást követő negyedéven át csökkenő GDP-vel) recesszióba süllyed.