Zöld út a Molnak és a CEZ-nek

Vágólapra másolva!
A Mol-CEZ közös vállalat minden szükséges engedélyt megszerzett a releváns versenyhivataloktól, a felek a közös vállalatot a nyár folyamán megalapítják - közölte a magyar olajtársaság csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság még májusban, az ukrán, szerb és bosznia-hercegovinai hatóságok pedig júniusban jóváhagyták a közös vállalat alapítását.

A közlemény szerint a Mol és a CEZ közötti stratégiai együttműködés a terveknek megfelelően folytatódik. A két vállalat még 2007 decemberében kötött stratégiai szövetséget.

A közös vállalat - amelyben a feleknek 50-50 százalékos tőkerészesedésük van, továbbá egyenlő szavazati joggal és egyenlő befolyással bírnak a működési döntéseket illetően - gáztüzelésű erőmű beruházásokra fókuszál Közép- és Délkelet-Európa négy országában, beleértve Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot és Szlovéniát.

Az első nagyobb beruházás keretében a tervek szerint a Mol-csoport pozsonyi finomítójának területén, Szlovákiában és a százhalombattai finomítóban, Magyarországon építenek meg egy-egy kombinált ciklusú gázturbinás erőművet. A beépített teljesítmény mindkét helyszínen 800 Megawatt lesz. A két beruházás becsült várható értéke 1,4 milliárd euró.