Veszteséges lett a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 2007-ben 16,6 milliárd forint vesztesége képződött a 2006. évi 14,6 milliárd forint nyereséggel szemben - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az intézmény éves jelentése szerint ez döntően a 2006. évi kiemelkedően magas, devizaárfolyam-változásból származó, 66,4 milliárd forintos nettó nyereség 9 milliárd forintra csökkenésével magyarázható. 2007-ben a nettó kamat- és kamat jellegű eredmény az előző évek veszteségeivel szemben 0,3 milliárd forint nyereség volt.

Az MNB-nél a nyereséget, illetve veszteséget nem a cégeknél megszokott módon kell értékelni, egy jegybanknak sohasem profit elérésére kell törekednie. Az intézmény költséggazdálkodása már jobban hasonlítható az üzleti szférához. Ezen a téren pedig aligha lehet kifogásolni való: az éves működési költség nemcsak a tervezett előirányzatnál, hanem az előző évi működési költségnél is alacsonyabb lett.

A 2006. évhez képest elért 1,5 százalékos költségmegtakarítást részben az átlaglétszám 7,5 százalékos csökkentésével érték el. A működési hatékonyság növeléséhez jelentős mértékben hozzájárult a szervezeti hierarchiában a vezetési szintek számának mérséklése, a készpénzlogisztikával kapcsolatos tevékenység profiltisztítása, korszerűsítése, valamint központosítása - írja a Napi Gazdaság.