Vágólapra másolva!
A február 1-jén indult Új Magyarország Lakásfelújítási Program (ÚMLP) keretében Győrött az idén 69 lakóközösség adta be pályázatát, közülük 63 a panelprogramra, 6 pedig az ökoprogramra - mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere a program győri sajtótájékoztatóján pénteken.
Vágólapra másolva!

A sikeres pályázatok esetén a felújítási munkák 2,2-2,3 milliárd forintos beruházást jelentenek, ennek egyharmadát, mintegy 750 millió forintot az önkormányzat biztosítja a program végrehajtására - tette hozzá.

A polgármester elmondta: 2001. óta 8000 győri lakásban cserélték ki a nyílászárókat, s végezték el a külső szigetelést. Szólt arról is, hogy tavaly mintaprogramként 170 lakásban alakítottak ki egyedi mérhető fűtést, amely a nyílászáró-cserékkel és hőszigetelésekkel együttesen 36 százalékos energia-megtakarítást eredményezett.

Gyenesei István önkormányzati miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy az ÚMLP-hez kapcsolódó panelprogram új eleme, hogy 500 ezer forintra emelkedett a lakásonként adható korábbi 400 ezer forintos állami támogatás.

Tájékoztatása szerint a panelprogram pályázatainak másik legfontosabb változása, hogy önkormányzati támogatás nélkül is lehet pályázni. Az állam továbbra is átvállalja a felújítás költségeinek egyharmadát, s megmarad a lakóközösség egyharmados kötelező saját ereje. Az egyharmados önkormányzati részt a helyhatóságok saját döntésük alapján finanszírozhatják, míg ez korábban kötelező volt számukra.

A miniszter közölte: aktuálissá vált 820 ezer ipari technológiával épített lakás megújítása az országban, ebből 190 ezer már megújult. A mostani négyéves programban évente 10 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy évente 50-60 ezer lakás felújítására kerülhet sor. Ennek nyomán értékesebbé válhatnak a lakások, megszépülnek a városrészek és javul a városkép a településeken.

Az önkormányzati tárca által meghirdetett program másik pillére az úgynevezett ökoprogram, ennek keretében a távfűtésű lakások hőfogyasztásának szabályozására és mérésére lehet pályázni, ez összesen 650 ezer távfűtéses lakást érint. A pályázat célja, hogy a lakosságot fűtési energia-megtakarításra ösztönözze az egyedi szabályozás lehetőségének kialakításával. A program finanszírozására az idén 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A harmadik pályázati lehetőség az egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai felújítására nyújt támogatást. A pályázó hasonlóan a panelpályázathoz ebben az esetben is a tulajdonosi közösség, 2003-tól több mint 10.500 lakás kapott összesen 651 millió forint állami támogatást kéményfelújításra.

A miniszter kitért arra, hogy a pályázatok gazdasági hatása jelentős, az ez évi 11,5 milliárd forintos támogatási keret a lakóközösségi és az önkormányzati hányaddal bővülve 34,5 milliárd forintnyi építőipari megrendelést jelenthet.

Gyenesei István szólt arról, hogy 2002. és 2006. között 190 ezer panellakás újult meg az országban, mintegy 34-35 milliárd forintos állami ráfordítással.