Pozitív korrekció a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 174,40 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel, 21 457,90 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13,89 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények a gyengülő Richter kivételével erősödtek a szerdai záráshoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Borók Balázs, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint a csütörtöki emelkedés elsősorban a korábbi napi csökkenések pozitív korrekciója. Több makrogazdasági adatot is publikáltak az Egyesült Államokban, ezek a várakozásokhoz képest vegyesen alakultak.

Míg a munkaerőpiaci adatok valamivel rosszabbak lettek a vártnál, az amerikai kiskereskedelmi eladások meghaladták azt, májusban 1 százalékkal nőttek.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta: délelőtt még a szerdai nap hatása érvényesült a BÉT-en is, majd az amerikai adatok megjelenése előtt kivárás jellemezte a piacot. "Az igazi lendületet" a makrogazdasági adatok adták. A mutatók ugyanis valamelyest mérsékelték a recessziótól való félelmeket - tette hozzá. Így mind Európában, mind pedig Amerikában optimista hangulat uralkodott.

Mindkét elemző kiemelte: pénteken inflációs adatot tesznek közzé az Egyesült Államokban, ami jelentősen befolyásolhatja a kereskedést.

Sőre Balázs szerint a Mol csütörtöki árfolyamában nem éreztette hatását az a hír, amely szerint az Oroszországból Magyarországnak szállított magas kéntartalmú gázolaj továbbításának biztonságát július elejétől nem tudja szavatolni az orosz Transnyeftprodukt állami szállítócég, az ukránokkal keletkezett, közelebbről meg nem nevezett vita miatt.

A Mol 310 forinttal, 1,46 százalékkal 21 510 forintra erősödött, 3,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 124 forinttal, 1,94 százalékkal 6530 forintra nőtt, forgalmuk 7,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,13 százalékkal 780 forintra emelkedett, forgalma 782,0 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 695 forinttal, 2,06 százalékkal 33 105 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,7 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 38,6 millió forintos forgalom mellett a szerdai záró árán, 15 995 forinton fejezte be a kereskedést.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 27,80 pontos emelkedéssel 2422,31 ponton fejezte be a kereskedést, ez a szerdai záráshoz képest 1,16 százalékos emelkedés.