Politikai kockázat rontja a magyar kötvényt

Vágólapra másolva!
A szuverén hosszú futamú magyar adóskockázati besorolást adta meg szerdán a készülő, 2018-as lejáratú magyar eurokötvénynek a Standard & Poor's, amely szerint Magyarországon növekszik a politikai bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a magyar állam által kiadni tervezett kötvény előresorolt, nem fedezett adóskockázati besorolása "BBB plusz", összhangban a március óta negatív kilátással nyilvántartott szuverén magyar devizaadósság "BBB plusz", közepes befektetői osztályzatával. A rövid futamú magyar adósosztályzat az S&P listáján elsőrendű "A-2".

A Standard & Poor's a szerdai kötvénybesoroláshoz fűzött londoni elemzésében azt írta, hogy a besorolásokat a "viszonylag jómódú", széles bázisú gazdasági és exportszerkezettel bíró, az EU-ba jól integrálódott magyar gazdaság támasztja alá.

Változatlanul korlátozó osztályzati tényező ugyanakkor a magas költségvetési deficit, valamint a szintén magas és növekvő államadósság, emellett a jelentős külső adósságteher.

A besorolásra érvényes negatív kilátás a növekvő politikai bizonytalanságot tükrözi, valamint a választások előtt "a költségvetési reformok felhígítására irányuló nyomást és ösztönzőket", és annak romló kilátását, hogy 2011 előtt sikerül fordulatot elérni a nagyon magas államadósság-teher növekedési folyamatában, áll az S&P elemzésében.

A Standard & Poor's március 14-én rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra a "BBB plusz" szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását. Ehhez fűzött indoklásában annak idején azt írta: a március 9-ei népszavazás kimenetele megerősítette, hogy "csökken a magyarok étvágya a konszolidációs folyamat továbbvitele iránt", és az akkoriban felmerült, "időszerűtlen" 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutattak.