Elmaradt a várt kamatemelés

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozások ellenére továbbra is 8,50 százalékos szinten marad a jegybanki alapkamat - döntött hétfőn kora délutáni ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők többsége félszázalékos kamatemelést várt, szerintük december végén 7,00 százalékra, jövő év végéig 6,00 százalékra csökken az alapkamat.
Vágólapra másolva!

Szoros szavazati arány mellett döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat szinten tartásáról - mondta Simor András, a jegybank elnöke a testület ülését követő sajtótájékoztatón. Kitért azonban a kérdés elől, hogy ő miként szavazott az alapkamattal kapcsolatos döntés meghozatalakor. Szerinte a testület azért tartotta szükségtelennek a kamatemelést, mert a korábban rögzített inflációs alappálya így is megvalósítható. Hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács továbbra is elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél megvalósításában. Nyomatékosította: ha újabb inflációs veszélyek jelentkeznek, az inflációs cél elérése érdekében a testület kész a kamatok további emelésére.

Az alapkamat kialakításánál az árfolyamnak jelentős szerepe van - jelezte a jegybank elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a testület a korábbi három ülésen összesen 100 bázisponttal emelte az alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyeli az Európai Központi Bank (EKB) kamat döntéseit, s noha a várakozások szerint az EKB a jövőben emelhet, jelenleg ezt még nem tette - felelte az elnök arra az újságírói kérdésre, hogy ha az EKB kamatot emel, akkor az hathat a magyar kamatszintre is. Hozzátette azonban, hogy a monetáris tanács a kitűzött magyar inflációs alappályát tartja követendőnek.

A monetáris tanács a májusi inflációs adatok közül kedvezőnek értékelte a piaci szolgáltatások áralakulását, amely "az általunk vártnál kevésbé emelkedett" - mondta Simor András, ami az inflációs várakozások szempontjából "jelzés lehet". A feldolgozott élelmiszerek árának vártnál gyorsabb növekedése a tanács számára nem volt meggyőző, abból nem következik az, hogy az infláció lassulásának üteme mérséklődik - tette hozzá.

A béradatok nem írják felül az inflációs pályát

A béradatokat részletesen elemezve kifejtette: a versenyszférában az átlagadat a várakozásokat meghaladóan emelkedett, ugyanakkor - amíg tavaly egyértelműen sikerült kettéválasztani a gazdaság fehéredésének hatásait és az egyéb tényezőket a bérek alakulásának vonatkozásában -, az idei évben ez a monetáris tanács számára sokkal nehezebb. Simor András aláhúzta: nehéz megítélni például azt, hogy a szakmunkás minimálbér emelkedése mennyiben járult hozzá a munkaerőpiac fehéredéséhez, erre valójában nem rendelkezik a monetáris tanács megbízható információkkal.

Kiemelte: az látszik, hogy a béremelkedés a kis- és középvállalkozásoknál más, szemben a 200-nál több dolgozót foglalkoztató nagyvállalati körrel. Amíg a nagyvállalati szektorban a béreket tekintve csökkenő tendencia mutatkozik, addig a kis- és közepes cégeknél nagy a valószínűsége annak, hogy a szakmunkás minimálbérnek a hatása közvetlenül nem jelenik meg. Holott a minimálbér ebben a szektorban sokkal nagyobb hatással bír, szemben a nagyvállalati szektorral. Ezek a tényezők mind bizonytalanságot hordoznak - mondta az MNB elnöke.

Résen van a monetáris tanács

Bár érvényesek az inflációs cél teljesülését övező kockázatok, a májusi inflációs jelentésben felvázolt inflációs alappályát nem írták felül a legfrissebb adatok - áll a monetáris tanács döntését indokoló közleményben. A testület szerint a versenyszféra eddigi béralakulása alapján egyelőre nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra nézve, hogy a kereslet-visszaesés fegyelmező hatása milyen erővel érvényesül.

A közlemény hangsúlyozza, hogy monetáris tanács továbbra is elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél elérése mellett. Arra törekszik, hogy megakadályozza a hosszabb távú inflációs várakozások megemelkedését, s ehhez szükségesnek tartja a szigorú monetáris kondíciók fenntartását. Ezért ha az inflációs cél elérése megkívánja, további kamatemelésre is kész a testület

Meglepődtek az elemzők

Meglepő és furcsa döntés született - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az alapkamat szinten tartása ugyanis szerinte nem csak az elemzői várakozásokkal ellentétes, hanem a jegybank korábbi kommunikációjával is.

Az elmző úgy véli, elsősorban az erős forint árfolyam "bátortalanította" el a tagok többségét. Szerinte a kamatemelési ciklusnak még nincs vége, az alapkamat 9 százalékon tetőzhet.

Kommunikációs zavar és forintgyengülés

Török Zoltán szerint a jegybanki döntés zavart okozhat a piacon. Eddig ugyanis egyértelmű volt a jegybank kommunikációja, és azzal összhangban álló döntéseket hozott a monetáris tanács. Ez azonban most megszakadt és ellentét alakult ki a monetáris tanács döntése és az intézmény vezetőinek korábbi nyilatkozatai között.

A forint gyengülni kezdett a döntés hírének hatására. A bankközi devizapiacon néhány perc alatt csanem két forinttal 240 foriint közelébe nőtt az euró árfolyama. Az uniós valuta kereskedése hétfőn 238,40/238,50 forintos árfolyamon nyitott. Kettő óra után tíz perccel az árfolyam 239,70 körül alakult az euró értéke, 14 óra 46 perckor pedif 29,44/239,54 forintos árfolyamot jegyeztek.

Török Zoltán szerint hasonló helyzetben előfordult már, hogy néhány nap alatt a forint 4 százalékkal gyengült, és az euróárfolyam 10 forinttal emelkedett. Az elemző úgy véli, hogy a mai napon a forint legfeljebb 2 százalékkal gyengülhet, ami az euró kevesebb mint 5 forintos drágulását jelenti.

Mégis van árfolyamcél

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a döntésnek az is lehet az üzenete, hogy a jegybanknak mégiscsak van árfolyamcélja, és nem szeretné, ha a forint tovább erősödne. Az elemző korábban 8,75-9,0 százalékos idei alapkamat csúccsal számolt, most azonban elképzelhetőnek nevezte, hogy véget ér a kamatemelések sorozata.

A várakozásoknál rosszabb inflációs és béradatok tükrében, valamint az inflációs kockázatokat hangsúlyozó jegybanki nyilatkozatok után meglepő döntést hozott a jegybank - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Szerinte a jegybanki alapkamat változatlanul hagyását jelentősen elősegíthette a forint folyamatos erősödése. Az euró árfolyam ugyanis a múlt héten a 240-es szint alá ért, amire 2003 óta nem volt példa.

A jegybank már korábban már utalt arra, hogy együtt vizsgálják az árfolyam és a kamatszint alakulását, és a forint erősödése elegendő erejű lehet az inflációs kockázatok ellensúlyozásra.

Az elemző szerint az alapkamat szinten tartása ellenére az kamatnövelési ciklusnak nincs vége. A mostani döntés azonban jó lehet arra, hogy mérsékelje a kamatemelési várakozásokat, és egyúttal lehetőséget adjon a jegybanknak arra, hogy az eddigi szigorítások és az erősebb forint hatását mérlegelje.

Fél százalékos emelést vártak a legtöbben

A Reuters hírügynökség pénteken nyilvánosságra hozott felmérésére válaszoló 23 elemzőből 18 félszázalékos, 5 pedig negyedszázalékos emelésre számított. A londoni elemzők jelentős része is 9 százalékos alapkamat kialakulásra számított.

Eltérőbbek a véleményeik arról, hogyan alakul az idei és a következő év végén az alapkamat. Az elemzők december végére 6,00 és 7,25 százalék közötti, jövő év végén pedig 4,00 és 6,50 százalék közötti kamatszintre számítanak.

Idén 7, jövőre 6 százalékra csökkenhet az alapkamat

Az előrejelzésre vállalkozó 21 szakemberből az idei év végén 4 szerint 7,25 százalék, 11 szerint 7,00 százalék, 5 szerint 6,75 százalék lesz a jegybanki alapkamat.. Mindössze ketten számítanak ennél alacsonyabb - 6,00, illetve 6,50 százalékos - alapkamat kialakulására.

A jövő év végén 15 elemzőből 6 szerint 6,50 százalék, 5 szerint 6,00 százalék, 2 szerint 5,75 százalék lesz a jegybanki alapkamat.. Ketten számítanak ennél alacsonyabb - 5,50, illetve 4,50 százalékos - alapkamat kialakulására.