Bejött az MKB-nak a lakossági nyitás

Vágólapra másolva!
Érdemes volt 2005-ben felgyorsítani a 2002-ben elfogadott stratégia megvalósítását: az MKB Bank tavaly messze a legjobb növekedést produkálta a lakossági szegmensben - értékelte a bank elmúlt háromévi teljesítményét Balogh Imre vezérigazgató-helyettes hétfőn, a 75. magyarországi bankfiók megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A stratégia a korábbinál diverzifikáltabb jövedelmi struktúra kialakítását és a korábban főként a vállalati szektorban jelen lévő hitelintézet lakosság felé nyitását tűzte ki célul.
Vágólapra másolva!

A bank továbbra is a lakossági középrétegre és a felső szegmensre összpontosít, az ügyfelek száma 2007 végére a három évvel korábbi 150 ezerről 254 ezerre bővült. Az egy főre jutó hitelállomány több mint kétszerese, az egy főre jutó betét pedig háromszorosa a banki átlagnak - mondta Balogh Imre. A lakossági hitelállomány három év alatt több mint háromszorosára - 98 milliárdról 315 milliárd forintra - nőtt, a piaci rész 3,6-ról 2007 végére 5,5 százalékra, az idén áprilisra pedig 5,9 százalékra. A betétállomány ugyanebben az időszakban 290 milliárdról 386 milliárd forintra hízott, a piaci rész pedig 5,8-ról 6,2 százalékra.

A befektetési szolgáltatások eredményeivel is elégedett az MKB, piaci részesedésük ugyanis az idén májusban már meghaladta a 4 százalékot. A vezérigazgató-helyettes szerint különösen a tavalyi eredmény volt kiemelkedő, amikor több mint kétszeresére nőtt az állomány, s a bank által indított tőkegarantált alapok 11 százalékot hasítottak ki az új forrásokból.

A kibocsátott lakossági bankkártyák száma elérte a 186 ezret. Az MKB NETBankár szolgáltatást igénybe vevők száma az idén túllépte a 100 ezret, már az ügyfelek több mint 40

A fiókhálózat három év alatt 25 egységgel bővült. Mivel az MKB filozófiája az, hogy minden fiók teljes körű kiszolgálást nyújt, a fiókszám alacsonyabb, mint egyes versenytársaknál, de minden lényeges ponton jelen van az MKB - hangsúlyozta Balogh Imre. A következő két-három évben tovább bővül a hálózat - tette hozzá.

A vezérigazgató-helyettes értékelése szerint jól teljesítettek a csoporttagok is. Az MKB Nyugdíjpénztár a harmadik legnagyobb piaci szereplő az önkéntes kasszák között közel 150 ezer taggal, s az MKB Egészségpénztár is az első három piaci szereplő között van 86 ezer taggal. A tavaly piacra lépett MKB biztosítók közel 10 ezer új szerződést kötöttek.

Az MKB bolgár és román leánybankja 2007-ben több mint 1 milliárd euróval járult hozzá a csoport mérlegfőösszegéhez, s 20 százalékát adta a csoport bruttó bevételeinek. Az MKB a két országban középtávon 4-5 százalékos piaci részt szeretne elérni.

Balogh Imre az MTI kérdésére - elmondta: a két országban, ahol jelen vannak nehéz a meglévőkhöz hasonló nagyságú célpontot találni, 60-70 százalékos növekedési ráta mellett pedig kisbankot nem érdemes vásárolni. Mindkét országban nagy potenciált látnak azonban az organikus növekedésben. Tavaly a bolgár leánybank hitelei több mint 100, betétei 40 százalékkal bővültek, a románé pedig 60, illetve 25 százalékkal - mondta.