Új megbízókra hajt a Generali Alapkezelő

Vágólapra másolva!
A Generali Alapkezelő a múlt év végén 452 milliárd forint vagyont kezelt, ennek negyede a Generali csoporton kívüli befektetőké volt, a céljuk az, hogy ennek aránya növekedjen, és nyitnak a lakossági piac felé is - mondta Schuszter Péter az alapkezelő vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Generali alapjai az elmúlt időszakban közepes teljesítményt nyújtottak. Június közepétől 5 új alappal lépett piacra az alapkezelő, ezek között az egyik újonnan tőzsdére lépett cégekbe fektet, míg az abszolút hozam származtatott alapban akár 100 százalék is lehet a részvények aránya - mondta Pillár Zsolt igazgatósági tag.

A makrogazdaságról szólva Vízkelety Péter szakértő rövid távú bizonytalanságról, viszont hosszú optimizmusról számolt be. Ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy például a 3 éves kötvények 10 százalékos hozamába már beárazta a piac azt, hogy a várt 2,5 százalékos hozam akkor is meg lesz, ha az infláció nem süllyed 7,5 százalék alá.

A kezelt 452 milliárd forint vagyonból 290 milliárd a Generali csoporttól származik, amelyből 61 milliárdot tesznek ki a unit-linked életbiztosítások. A befektetési alapok 36 milliárd, a nyugdíjpénztári portfóliók pedig 100 milliárd forintot tesznek ki.

Az új alapok közül az újonnan tőzsdére lépő (IPO) cégekbe fektető alapot azzal indokolta Pillár Zsolt, hogy az amerikai piacon az elmúlt 5 évben - átlagosan - évi 22 százalék hozamot értek el ezek a cégek, amely sokkal magasabb a "normál" cégek hozamainál. Példát is ismertetett: a márciusban 44 dolláron kibocsátott VISA részvények egy hónappal később 80 dollárt, míg a cseh New World Resources bányacég május elején 445 koronán kibocsátott papírjai a hónap végén már 535 koronát értek. Ez az alap-típus újnak számít a magyar piacon.

Az abszolút hozamra törekvő alap mellett fejlődő piaci, illetve infrastrukturális részvény alap is új a Generalinál. A Gold nevű korábbi részvényalapját pedig - amely csak magyar papírokba fektet - kibővítette közép-kelet-európai részvényekkel is.