Király Júlia szerint alacsony a fogyasztás

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság lassú növekedése egyrészt a világgazdaság lassuló növekedésnek, illetve a magyarországi fogyasztás alacsony ütemű bővülésének oka - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Franchise Szövetség éves rendes közgyűlésén csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

Rámutatott: a nettó export csökkenése elsősorban a külső konjunktúra romlásának következménye. A külföldi adósság már inkább a háztartási szektort jellemzi.

Kifejtette, hogy a forint árfolyam-erősödése nem feltétlenül jelenti a gazdaság erősödését, azt, hogy éppen milyen árfolyamszint felel meg a magyar gazdaság célkitűzéseinek, mindig az aktuális környezet határozza meg.

Szólt arról, hogy Magyarország euróövezeti csatlakozásának az előnyök mellett vannak hátrányai is, de az országnak mindenképpen arra kell törekednie, hogy minél hamarabb bevezessék az eurót.

A közgyűlésen Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára elmondta, arra lehet számítani, hogy a franchise rendszerben működő vállaltok gazdasági, illetve piaci súlya a következő időszakban növekedni fog, ez erősíti a szövetség szerepét, és javíthatja lobbierejét is.

Hozzátette, hogy a szövetség tervei között szerepel egy tanulmány kiadása, amely a franchise piac állapotát hivatott bemutatni.

A közgyűlésen a vezetés beszámolt a szövetség tavalyi tevékenységéről. A franchise rendszerben működő vállalkozói közösségek érdekképviseletét ellátó szervezet több konferencián is részt vett, illetve erősítette kapcsolatát a Magyar Marketing Szövetséggel, a Joint Venture Szövetséggel és a Magyar Ingatlan Szövetséggel. Támogatták továbbá a "Nemzetközi Franchise Kiállítást és Buybrand Show-t", amelynek keretében külön franchise konferenciát is tartottak.

Az 1991-ben alapított szövetség, amelynek 60 tagja van, tavaly 7 millió forint bevételt ért el. A bevételek elsősorban a cégek által fizetett tagdíjból áll.

A szövetség célja, hogy a Magyarországon működő - becsléseik szerint - mintegy 500 franchise rendszerű cég legalább fele az MFSZ tagja legyen.