Két évig is húzódhat az Mol-OMV párharc

Vágólapra másolva!
Még két évig is elhúzódhat az OMV és a Mol átvételi párviadala, áll az egyik vezető vasárnapi brit lap ismertetésében, amelynek értesülése szerint az EU belső piaci biztosa a magyar kormányállásponttal ellentétes véleményre jutott a kérdésben.
Vágólapra másolva!

A The Independent on Sunday, a legnagyobb liberális vasárnapi brit lap részletes ismertetést közöl az osztrák és a magyar olajipari vállalatot érintő, 20 milliárd dolláros ellenséges akvizíciós próbálkozásról, azt írva: az ügy "az EU nyitott piaci ideájának romba döntésével fenyeget". A brit lap úgy véli, hogy az Európai Parlamentet és az uniós bizottságot "a magyar kormány beavatkozása dühítette fel a leginkább".

Kevesebb mint egy hónappal az OMV átvételi szándékának bejelentése után megszületett a Lex Mol néven közismertté vált, a stratégiai vállalatok védelmét szolgálni hivatott törvény. Egyes aggályok szerint a geopolitika felülkerekedik a gazdasági meggondolásokon, és a magyarok visszatérnek a protekcionizmushoz, legalábbis Ausztriával szemben, tekintve a két ország viharos történelmi viszonyát, áll a The Independent on Sunday írásában.

A brit lap szerint brüsszeli jogi szakértők véleménye az, hogy (a Lex Mol) ellentétes az EU-jogszabályokkal. Ha a bizottság e döntését formálisan is meghozza, Magyarországnak még mindig van egy lehetősége a válaszadásra, ezután pedig az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet, vagyis ez a máris régóta húzódó folyamat még két évig folytatódhat, mielőtt bírósági döntés születik, áll a brit lap ismertetésében.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy melyik fél kerül ki győztesen ebből a hosszú csatából. Sok brüsszeli illetékes reményének adott hangot azonban egy iparági illetékes, aki szerint "e saga végkimenetelét" piaci, és nem geopolitikai érveknek kell meghatározniuk, írta a The Independent on Sunday.