Japánt is befékezi a lassuló USA

Vágólapra másolva!
A harmadik egymást követő hónapban csökkent Japán külkereskedelmi többlete májusban, ami így 7,6 százalékkal kisebb, mint tavaly ilyenkor. Amerikával szemben 11 százalékos a visszaesés.
Vágólapra másolva!

A szárnyaló energiaárak és az egyéb tőzsdei árucikkek drágulása jócskán megnövelte a szigetország importkiadásait, így a szurplusz 3,4 milliárd dollárra csökkent. A teljes behozatal értéke 4,4 százalékkal, míg a kivitel csupán 3,7 százalékkal bővült az utolsó tavaszi hónapban - írja a BBC.

Ráadásul, az Egyesült Államok gazdasági lassulása miatt a japán autók és gépek iránti kereslet is mérséklődött, így az USA-val szembeni kereskedelmi mérleg az átlagosnál is jobban, 11 százalékkal romlott - igaz, még így is pozitív japán szemszögből. Mindemellett Ázsia többi részével szemben Japán tovább javította mérlegét.

A világgazdaság lassulása, az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt a japán közgazdászok lassabb gazdasági növekedést várnak, hiszen több tényező is negatívan befolyásolja az exportorientált japán gazdaságot.