Forint: erős nyitásnak gyengülés lett a vége

Vágólapra másolva!
Erős nyitás után folyamatosan gyengült a forint, követve a nemzetközi devizapiaci hatásokat. Szerdán négy órakor 242,65/80 forinton állt az euró árfolyama a budapesti bankközi kereskedelemben, míg az előző délután 242,00/10 volt. A forint a régiós devizákkal összhangban gyengült.
Vágólapra másolva!

Kedden az euró eltávolodott a 240 forintos árfolyam közeléből, amelynek áttörésével már jó egy hete kísérleteztek a piacon. A Fed elnökének határozott szóbeli intervenciója a dollár gyengülésével szemben erősítette a dollárt és áttételesen megrendítette a devizapiaci befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, ami általában is gyengítette a feltörekvő piaci devizákat és a forintot is, régiós társdevizáival együtt.

A feltörekvő piaci devizákat és a forint régiós társait a török líra árfolyam vesztése is megterhelte, ami elérte az 1,0 százalékot is, bár később mérséklődött. A líra a török jegybank megemelt 2011-es inflációs célja miatt szenvedett el veszteségeket.

A dollár a Fed intés hatására 1,5600 körüli szintről 1,5450 körüli árfolyamig erősödött kedden az euróval szemben, szerdán viszont az árfolyamok megállapodni látszanak ennek a szintnek a közelében. A dollárt 157,20/30 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben szerdán délután, szemben a kedd délutáni 156,70/80 forinttal.