Egész nap erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint kedden, az euró délután már csaknem két forinttal ért kevesebbet, mint hétfőn. A budapesti bankközi devizapiacon délután fél ötkor 245,60/70 forintot ért egy euró, az európai deviza árfolyama hétfőn 247,35/50 forint volt.
Vágólapra másolva!

Az árfolyam egész nap folyamatosan került egyre lejjebb: az európai piacnyitás előtt még 248 forint felett is születtek üzletek, nyitáskor 247,05/15 forinton jegyezték az eurót, innen jutott el 245,60 forintig.

A kereskedők szerint belföldi oka nincs az árfolyam alakulásának, azt leginkább a nemzetközi piaci történésekkel, a befektetők optimizmusának megnövekedésével magyarázzák. A nap nyertesei között van a török líra, a dél-afrikai rand, valamint erősödött a lengyel zloty és a cseh korona is.

Az optimizmust jelzi az is, hogy gyengült a japán jen és a svájci frank, alig változott ugyanakkor az euró/dollár keresztárfolyam, így a forint a dollárral szemben is erősödött: az amerikai deviza árfolyama délután 158,50/60 forinton állt a hétfői 159,65/80 után.

A kedvező befektetői hangulat, a forint erősödése az állampapírok másodpiacán is tapintható volt: a hozamszint 8-10 ponttal csökkent. A kereskedők a New York-i nyitás előtti amerikai optimizmust emelték ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy nyitás után elfogyott a lelkesedés. A magyar kötvények jellemző hozamszintjei: a három éves államkötvényé 9,90 százalék, az ötéves kötvényé 9,65 százalék, míg a 10 évesé 8,60 százalék.