Beszállt a Raiffeiesen a Mercatorba

Vágólapra másolva!
A Raiffeisen csoporthoz tartozó Raiffeisen Investment AG (RIAG) közel egynegyedes részesedést vásárolt a legnagyobb szlovén áruházláncban, a Mercatorban. A májusban alapított Raiffesen leányvállalat, a Raishop Holding GmbH csütörtökön 23 százalékos pakettet vásárolt meg az Infond Holding befektetési társaságtól mintegy 260 millió euróért, és ezzel a Mercator legnagyobb részvényese lett.
Vágólapra másolva!

Az illetékes szlovén hatóságoknak még engedélyezniük kell az ügyletet.

A részvényenként nagyjából 300 eurós árfolyam csak irányadó ár, a tényleges vételárat az adásvételi szerződés értelmében a jövő évi piaci érték alapján állapítják meg.

A Mercator 2007-ben 43,8 millió euró adózott eredményt ért el 2,45 milliárd eurós forgalom után, amelynek közel egyharmadát külföldön, Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hecegovinában bonyolította. A Mercator csoport 37 százalékos piaci részesedéssel a legnagyobb áruházlánc Szlovéniában, 2012-re Délkelet-Európa egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalatává kíván felfejlődni.

Tavaly 165 millió eurót fordított üzlethálózatának bővítésére, ennek közel felét (80 millió euró) külföldön. A Mercator aktuális piaci tőkeértéke részvényének tőzsdei árfolyama alapján 944 millió euró. A részvény árfolyama 2007-ben 49 százalékkal 335 euróra emelkedett. Az idén 26 százalékkal gyengült és csütörtökön 250,7 eurón zárt.