Zuhant az Intesa profitja

Vágólapra másolva!
Az Intesa Sanpaolo - a CIB Bank anyabankja - az idei első negyedévben a tavaly ugyanekkor elért profit felét sem tudta felmutatni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az adózott eredmény csökkenésének oka - ahogy a Torinóban és Milánóban közzétett beszámolóban részletesen olvasható -, hogy az előző év azonos időszakának eredményében kedvezőbb piaci feltételek tükröződtek, például a saját számlás ügyletek kiugróan magas eredménye, illetve az üzletrészek értékesítéséből származó egyszeri bevételek. Ezeket az extra profittényezőket kiszűrve az alapműködésből fakadó eredménynövekedés a bank tájékoztatása szerint meghaladja a 34 százalékot.

A pénzpiaci krízis átvészeléséhez az Intesa Sanpaolo strukturális erősségeire támaszkodott, azaz erős lakosságibetét-bázisára, valamint kiváló likviditási helyzetére és tőkeellátottságára.

Amint az a publikált 2007-es eredményekből látható, az Intesa Sanpaolo csak közvetve van kitéve az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válságnak a strukturált hiteltermékek által, amelyeket 2007 negyedik és 2008 első negyedévében érintett a drasztikus árzuhanás; a cég tőzsdei kereskedésből származó nyereségére gyakorolt hatás főként leírásokban jelentkezett.

A nemzetközi leánybankok működési bevétele 12 százalékkal, 497 millió euróra, a működési költség szintén 12 százalékkal, 257 millió euróra emelkedett, a költséghatékonysági mutató pedig változatlanul 51,7 százalék volt - olvasható a Napi Gazdaságban.