Visszavonhatják az egészségbiztosítási törvényt

Vágólapra másolva!
Nincs döntés arról, hogy visszavonnák a februárban meghozott egészségbiztosítási törvényt - mondta a Világgazdaságnak Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, cáfolva ezzel a sajtóban megjelent híreket. A szocialisták arról sem határoztak még, hogy egy újabb törvényben hatálytalanítanák-e a jogszabályt, ugyanis egyelőre szakmai viták folynak a biztosítási rendszer jövőjéről - tette hozzá az elnök.A lap szocialista forrásból úgy értesült, az MSZP-ben többen vannak azok, akik a törvény visszavonása mellett vannak.
Vágólapra másolva!

A jogszabály szerint a márciusban létrejött 22 állami tulajdonú pénztár 49 százalékának megvásárlására pályázatot írtak volna ki magánbefektetőknek, de nincs érdeklődés iránta - ismerte el Kökény. Az MSZP szakpolitikusainak egy csoportja ezért jövő januártól a 22 pénztárból öt-hét regionális, nonprofit alapon működő állami pénztárat alakítana, a biztosítottak a lakóterületükön lévőhöz tartoznának. Ám a törvény ilyen irányú változtatása ellentétes az SZDSZ privatizációs elgondolásával, így leszavazná azt, s nem támogatná a többi ellenzéki párt sem. A Fidesz, az MDF és a KDNP egységesen a törvény hatályon kívül helyezését sürgeti.

Ha nem vonják vissza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, akkor az hatályos marad, így meg kell alkotni a végrehajtásához szükséges jogszabályokat, illetve fel kell építeni az előírt rendszert - mondta Szalma Miklós ügyvéd.