Újabb brit segítség a hitelpiacnak

Vágólapra másolva!
A Bank of England által tervezettnél csaknem kétszer nagyobb névértékű, 90 milliárd fontig (176 milliárd dollárig) terjedő, jelzáloggal fedezett portfoliótömeget akarnak államkincstár-fedezetre cserélni a brit jegybanknál a brit kereskedelmi bankok.
Vágólapra másolva!

A Bank of England három hete minden idők legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (98 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akcióját jelentette be, oldandó a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságát.

A program alapján a kereskedelmi bankok a portfolióikban lévő, lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetű pénzpiaci eszközeiket rövid futamú kincstárjegy-fedezetre cserélhetik a Bank of Englandnél.

Erre ahhoz van szükség, hogy a nagybani - bankközi - hitelpiacon biztos, állami hátterű fedezettel indulhasson újra a kölcsönzés.

A nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi körből kiindult nagybani hitelpiaci válság miatt ugyanis a bankközi likviditáspiac szinte kiszáradt, mivel a bankok egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja e befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt jó, teljesítő kötelezettségeket tartalmazó portfoliókat sem fogadnak el egymástól kölcsönfedezetként.

A visszatartott nagybani likviditás jelentősen emeli a finanszírozási költségeket - a nagybani likviditási ellátás fő mérőszáma, a három hónapos londoni bankközi kamatláb (LIBOR) csaknem egy teljes százalékponttal a jelenleg 5 százalékos brit jegybanki alapkamat fölé ment -, ami a lakossági piacra is átszűrődik, emelve a kiskereskedelmi kölcsöntermékek árait.

A pénteki Financial Times banki forrásokból származó értesülése szerint a kereskedelmi bankok összesen 80-90 milliárd font névértékű, jelzálog-kötelezettségekkel fedezett pénzpiaci eszköztömeget akarnak kincstárjegy-fedezetre cserélni a brit jegybanknál, vagyis csaknem a kétszeresét a Bank of England eredeti csomagjában szereplő összegnek.

A BoE már korábban jelezte, hogy nem zárkózik el az összeg emelésétől, ha erre igény mutatkozik.

A londoni gazdasági napilap forrásai szerint a bankok már a nagy hitelminősítőkkel tárgyalnak arról, hogy miként strukturálják a fedezetcsere-ügyleteket a lehető legjobb, "AAA" kockázati besorolás elnyerése végett.

A Bank of England a program meghirdetésekor közölte, hogy csak brit, illetve európai uniós, 2007 végéig kibocsátott jelzáloghitelekkel fedezett, magas - lehetőleg "AAA" - besorolású eszközöket fogad el a csereügyletekhez, amerikai kibocsátású jelzálog-fedezettel egybecsomagolt pénzpiaci befektetési konstrukciókat nem.