Új gyárat épít Romániában a Wienerberger

Vágólapra másolva!
Az év végéig felépíti negyedik téglagyárát Romániában a Wienerberger. Az építőanyag ipari csoport a rohamosan növekvő kereslet miatt növeli termelő kapacitását. A zöldmezős beruházás mellett az akvizíciós lehetőségek hiánya miatt döntött a vállalat. Amennyiben nem sikerül megfelelő ingatlant találnia, az üzemet a vállalat egyik meglévő telephelyén építi fel.
Vágólapra másolva!

A beruházás része annak a 100 millió eurós fejlesztési programnak, amit még 2004-ben, a romániai piacon való megjelenésekor jelentett be a vállalat. "Egyaránt érdeklődünk konkurens vállalatok üzemei megvásárlása és újak létesítése iránt, mivel eleve a piaci növekedést meghaladó mértékű terjeszkedés szándékával léptünk be a romániai piacra" - közölte Daniel Catanas igazgató.

A vállalat 100 millió eurós középtávú terjeszkedési terve egyaránt magában foglalja termelőkapacitás létesítését és konkurens vállalatok üzemeinek megvásárlását. Az akvizíciónak számos előnyei lennének, de a romániai építőipari konjunktúra közepette nincs egyetlen piaci szereplő sem, amely meg kívánna válni valamely üzemétől, hanem sokkal inkább maguk is bővítik kapacitásaikat.

Az idei első negyedévben 20 százalékkal nőtt a téglapiaci forgalom Romániában a lakóingatlan építkezéseknek köszönhetően és ez az ütem várhatóan az év folyamán is fennmarad. Stagnálásra vagy visszaesésre pedig középtávon sem kell számítani - mondta Daniel Catanas.