Vágólapra másolva!
Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén márciusban 38,1 százalékkal haladta meg a 2007. márciusit, a növényi termékek árszínvonala 52 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 19,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termelői árak az idén az első negyedévben 36,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 51,3 százalékkal, az élő állatok és állati termékek árai pedig 18,8 százalékkal emelkedett.

Az első negyedévben a mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 23,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Legtöbbet a gabonafélék drágultak

Az idén márciusban a gabonafélék termelői átlagára az előző év márciusához viszonyítva - csekély forgalom mellett - jelentősen, 85,9 százalékkal emelkedett. A burgonya termelői ára lényegében nem változott a tavalyi nagymértékű növekedés után. A zöldségfélék ára márciusban 0,7 százalékkal csökkent.

A gyümölcsárak 69,5 százalékos növekedésére az alma árának 70,1 százalékos emelkedése gyakorolta a döntő befolyást. Ebben az időszakban a többi gyümölcsfajta termelői értékesítése elhanyagolható.

Jelentős a vágóállatok drágulása is

A vágóállatok termelői árainak 16,2 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 24,9 százalékos és a vágósertés árának 13,7 százalékos növekedéséből, illetve a vágómarha árának 4,4 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árának 25,5 százalékos emelkedésén belül a tej termelői ára 31,3 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 17 százalékkal emelkedett.

Az idén az első három hónapban a gabonafélék termelői átlagára jelentősen, 82,8 százalékkal nőtt az előző év január-márciusához képest. A burgonya ára ugyanakkor minimális mértékben, 1,8 százalékkal csökkent a tavalyi év első negyedévében tapasztalt 76,9 százalékos növekedés után. A zöldségfélék ára 6,9 százalékkal, a gyümölcsöké 62,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árai 12,5 százalékkal haladták meg a 2007. január-márciusit. Jelentős, 23,3 százalékos drágulást mértek a vágóbaromfinál, 7,6 százalékot a vágósertésnél. A vágómarha ára ugyanakkor 4,6 százalékkal mérséklődött. Az állati termékek termelői ára átlagosan 28,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 35,8 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 13,6 százalékkal nőtt egy év alatt.

A mezőgazdasági folyó termelői felhasználás árszínvonala 26,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos negyedévének árszínvonalát. Az üzemanyagárak, illetve az elektromos energia árának első negyedévi növekedése miatt a felhasznált energia ára jelentősen nőtt: 18,2 százalékkal került többe, mint tavaly az első negyedévben. A mezőgazdasági beruházások árszínvonala 2007 január-márciusához képest 4,4 százalékkal emelkedett.

Az agrárolló mutatója a 2008. első negyedévében 110,7 százalék volt, így az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme magasabb volt a ráfordítási árakénál.