Szükséges az adóteher csökkentése

Vágólapra másolva!
A gazdasági miniszter és a meghatározó munkaadói érdekképviseletek egyaránt úgy látják, hogy a gazdasági növekedés fellendítése és a foglalkoztatás bővítése érdekében szükség van az élőmunka terheinek mérséklésére és az adórendszer átalakítására.
Vágólapra másolva!

A munkaadói szervezetekkel folytatott keddi megbeszélést követő sajtótájékoztatón Bajnai Gordon elmondta: konkrét számokról csak az első félév makrogazdasági folyamatainak ismeretében lehet beszélni.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozóról távozva, újságíróknak elmondta: a gazdasági növekedés helyreállítására vonatkozó elképzelések jók, de kétséges számukra, hogy a kormányzó párt "konzervatív oldala" ezt akarja-e.

Parragh László szerint a minisztertől kapott tájékoztató anyag jó helyzetértékelést ad. A kamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy az új miniszternek fél évre bizalmat kell adni.

Bajnai Gordon elmondta: a találkozón arról konzultáltak, hogyan lehetne a magyar gazdaságot tartósan évi 5 százalékos növekedési pályára állítani.

A miniszter szerint jelentős pénzügyi tartalék van a vállalkozókat érintő bürokrácia csökkentésében. Hozzátette: a gazdaságfejlesztés eszközrendszerét 2009-től módosítani kell. Úgy látja, hogy rövid távon is van lehetőség az adórendszeren belül egyszerűsíteni, átcsoportosítani a versenyképességnek nagyobb mozgásteret adva.

Demján Sándor kiemelte, hogy míg Magyarországon a nemzeti jövedelem 6,5 százalékát teszi ki a vállalkozókat terhelő bürokrácia költsége, addig az EU-ban ez 3 százalék.

A találkozón a munkáltatók szorgalmazták a közterhek csökkentését. Parragh László szerint érzékelhető közteher-csökkentésre lenne szükség, ez 1 000 milliárd forint mozgásteret jelentene. Szerinte ennek forrása az európai uniós támogatások átcsoportosítása, az állami bevétel-kiadás arányának megváltoztatása, a feketegazdaság fehérítéséből adódó többletbevétel, a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása lehetne.

A találkozón meghallgatták Veres János pénzügyminisztert. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ország konszolidált pénzügyi állapotának megőrzését biztosítani kell.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint a munka világához kötődő jogszabályokat, köztük a Munka Törvénykönyvét áttekinthetővé, rugalmassá kell tenni a foglalkoztatás bővítése érdekében. Szerinte érdemes lenne arról is beszélni, hogy a minimálbér adómentessége fenntartható-e.

Bajnai Gordon rendszeressé kívánja tenni a konzultációt a gazdaság szereplőivel, a keddi megbeszélés ennek első állomása volt. Hamarosan találkozik a kis- és középvállalkozók, a vegyes kamarák, a nagybefektetők képviselőivel és volt gazdasági miniszterekkel.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta: nincsenek miniszterelnöki ambíciói, nem is tárgyal erről sem formálisan, sem informálisan senkivel. Megjegyezte: Magyarországon az a miniszterelnök, akit 194 országgyűlési képviselő támogat.