Részvényenként 1100 forintot oszt ki a Zwack

Vágólapra másolva!
A Zwack Unicum Zrt. igazgatósága a 2008. március 31-én zárult pénzügyi év után a magyar számviteli szabályok szerinti 3,007 milliárd forint adózott nyereségéből 2,239 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a június 26-ra összehívott éves rendes közgyűlésen - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett közgyűlési előterjesztésben.
Vágólapra másolva!

Ez részvényenként 1100 forint osztalékot jelent, szemben az előző évi 1000 forinttal, amikor az osztalékalap kétmilliárd forint volt.

A magyar számviteli szabályok szerinti, nem konszolidált mérleget 17,75 milliárd forint főösszeggel javasolja az igazgatóság elfogadni és az osztalékon felüli profitot eredménytartalékba helyezni. A nemzetközi szabvány szerinti (IFRS) mérlegfőösszeg a beszámoló szerint 17,07 milliárd forint, az adózott profit pedig 2,817 milliárd forint.

A 2008-2009. évi üzleti terv - a nemzetközi számviteli szabványok alapján - az előző évihez hasonló, 31 milliárd forintot meghaladó bruttó értékesítéssel számol. Az értékesítés és közvetlen költségek különbözete, a bruttó fedezet is az előző évihez hasonlóan, 13 milliárd forint körül alakul a terv szerint. A Zwack Unicum az árpilis 1-jén kezdődött üzleti évben 3,885 milliárd forint adózás előtti és 2,825 milliárd forint adózott nyereséget tervez, nagyságrendileg megegyezően az előző üzleti évi eredményekkel.

Az üzleti beszámolók és a nyereség felosztásáról szóló napirendek mellett személyi kérdések is szerepelnek a közgyűlésen. Az egyik napirend tiszteletbeli elnöki cím létrehozásáról és a tiszteletbeli elnök megválasztásáról szól. Jelenleg Zwack Péter a társaság igazgatóságának elnöke. A részvényesek a közgyűlésen határoznak az alapszabály technikai jellegű módosításairól is.

Az éves beszámolóról szóló előterjesztés megjegyzi, hogy a társaság egyes termékeinek USA-beli bevezetési tesztje egyelőre nem szolgáltatott elegendő adatot a minden államra kiterjedő bevezetésre. Ezért az Ohio államban folyó teszt meghosszabbítása mellett a társaság 2008 márciusában újabb államra, Coloradora is kiterjesztette az értékesítési tesztet. A teljes, minden államra kiterjedő bevezetésre vonatkozó végleges döntés a közeljövőben várható.