Rekordnyereség a Commerzbanknál

Vágólapra másolva!
A Commerzbank Zrt. tavaly magyarországi 15 éves történetének rekorderedményét könyvelte el, a bank adózás utáni nyeresége 3 milliárd forint lett, ami 79 százalékkal magasabb az előző évinél - mondta Kozma András, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A bank mérlegfőösszege is kiugróan, több mint 21 százalékkal emelkedett és tavaly év végére 258,75 milliárd forintot tett ki.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a bank az idén további mintegy 20 százalékos nyereségnövekedést kíván elkönyvelni a magyar bankpiacon.

Az elnök-vezérigazgató szerint az anyabank - a német bankpiac egyik legnagyobb jelzáloglevél kibocsátója - a másodrendű jelzálogpiaci válságnak csupán a második körében érintett, ez nem befolyásolja azt, hogy a magyarországi leánybank refinanszírozása, az itteni hitelbővülés biztosított az idén is.

Kozma András elmondta: a frankfurti anyabank mintegy 1,2 milliárd euró összeggel érintett a jelzálogpiaci válságban, de gyakorlatilag ezt az összeget már "leírta" a német bank.

Kozma András a magyarországi tevékenységről elmondta: tavaly - a magyar számviteli szabványok szerint kiadott mérleg alapján - a bank ügyfélhiteleinek összege 150 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A ügyfélbetétek összege tavaly év végén 78,6 milliárd forintra rúgott, 23,5 százalékkal volt nagyobb, mint 2006-ban.

Az elnök-vezérigazgató közölte: a Commerzbank a magyar pénzpiacon hangsúlyozottan vállalati finanszírozással akar foglalkozni a jövőben is, sőt kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára alakít ki "testre szabott" termékeket, hitelkonstrukciókat. Ennek érdekében a bank tervei között szerepel, hogy idén két új kirendeltséget nyit, ezzel országos fiókhálózata 11 egységre bővül.

A vállalati portfólióról elmondta: az jobb mint a magyar banki átlag, így az elmúlt időszakban a hitelezési gyakorlaton sem kellett szigorítani.

A hitelintézet egyre jelentősebb összegekre tesz szert a jutalékbevételekből. Tavaly a nettó kamatbevétele 6 milliárd forintra rúgott, ami 23 százalékkal volt magasabb a 2006. évinél, a nettó jutalékbevételek pedig 1,2 milliárd forintot tettek ki, mintegy 32 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: míg korábban leginkább a nemzetközi vállalatok szerepe volt jelentős a bank partnerkörében, napjainkban elmondható, hogy a hitelintézet a magyar vállalatokra összpontosít, sőt a kis- és középvállalkozások igényeit veszi elsősorban figyelembe.

Az elnök-vezérigazgató rámutatott: a frankfurti anyabank kiemelt célja az, hogy Közép- és Kelet-Európát meghatározó területként kezeli a jövőben is. Ennek két okát nevezte meg az elnök-vezérigazgató: egyrészt az, hogy Közép-Kelet-Európa államai még mindig viszonylag nagy növekedési potenciállal rendelkeznek, másrészt a térség gyakorlatilag nem érintett a jelzálogpiaci válságban.

Kozma András közölte, ez év június 1-jétől a hitelintézet beindítja privátbanki tevékenységét is, amivel elsősorban a vállalati ügyfélkörébe tartozó cégek vezetőinek, dolgozóinak kínál vagyonkezelést, privátbanki ügyintézést.

Kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató kiemelte: az fel sem merült, hogy a bank fiókká alakulna a jövőben, a cél az, hogy a hitelintézet a magyar bankpiac egyik jelentős tényezője legyen a vállalati finanszírozásban.