Ha kell, gond nélkül szigorít a jegybank

Vágólapra másolva!
A szerdai 6,6 százalékos 12 havi inflációs adat megfelel a jegybank előrejelzésének és várakozásának, de szigorítani kell a monetáris kondíciókon, ha a 2009. évi 3 százalékos inflációs célt veszélyben látja a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

"Egyes áruféleségek árának tendenciaszerű növekedése külső sokkot okoz, pontosabban költségnyomást jelent a magyar gazdaságnak" - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke egy konferencián. Az alelnök szerint e folyamat hatása beépülhet az inflációs várakozásokba és nehezítheti az MNB inflációs céljának elérését.

A gazdaság számára másik meghatározó tényező az a dezinfláció, ami a 2006. évi megszorító csomag óta, a kereslet erőteljes visszafogása révén érvényesül az árakban, amit a profitok, illetve a lakossági kereslet szűkülése okoz. Király Júlia kiemelte: a maginfláció áprilisi havi 0,5 százalékos, illetve 12 havi 5,6 százalékos növekedése után a jegybanknak arra kell törekednie, hogy minden szükséges lépést megtegyen annak érdekében, hogy a 2009. évi 3 százalékos inflációs célt elérje.

"Ha az MNB az inflációs cél elérését veszélyben látja, akkor a monetáris kondíciókon szigorítania kell" - hangsúlyozta a jegybank alelnöke.