Indonézia felfüggesztheti OPEC-tagságát

Vágólapra másolva!
Indonézia fel kívánja függeszteni tagságát az OPEC-ben, mivel az ország olajexportőrből olajimportőrré vált - közölte Susilo Bambang Yudhoyono elnök. A kormány emiatt megfontolja a kilépést a nemzetközi szervezetből átmeneti jelleggel.
Vágólapra másolva!

Az elnök szavai szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent az ország olajexportja a jelenlegi napi 927 ezer hordóra. Ennek oka az elégtelen befektetésekben keresendő. Számos létesítmény felújítása elengedhetetlenül szükségessé vált. Az országnak feltétlenül növelnie kell olajtermelését - mondta.

Indonézia a kilencvenes évek elején még napi 1,5 millió hordó olajat termelt. Az idén márciusra Ecuador és Katar társaságában már az OPEC legkevesebbet termelő tagjai közé sorolt vissza. A legnagyobb olajtermelő OPEC-tag Szaúd-Arábia napi kilencmillió hordóval. Indonézia 1962 óta tagja az 1960-ban Szaúd-Arábia, Irán, Irak, Kuvait és Venezuela által alapított szervezetnek. A jelenleg 13 tagot számláló kartell a lehető legmagasabb szinten igyekszik stabilizálni a nemzetközi olajárat. A tagországok olajminiszterei ennek érdekében évente négy alkalommal vitatják egyeztetik a tagok termelési kvótáit és vitatják meg az olajpiaci helyzetet.