Vágólapra másolva!
Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudatosan kitart a szigorú monetáris kondíciók fenntartása mellett, ami nem jelent feltétlenül további kamatemelést, ha árfolyamoldalon garantált a dezinfláció - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke egy keddi budapesti sajtótájékoztatót követően újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Megerősítette: a jegybank továbbra is a 3 százalékos inflációs cél eléréséért küzd, ami Magyarországon az árstabilitás elérését jelenti.

Király Júlia elmondta: a magyarországi jelenlegi inflációs folyamatok indokolják a monetáris szigorítást. Az MNB monetáris tanácsa az inflációt leginkább befolyásoló tényezőkre figyel, de figyelemmel kíséri a devizaárfolyamok alakulását, és azt is, hogy mi megy végbe a reálgazdaságban. Hozzátette: a tanács következő ülésein - a makrogazdasági folyamatoktól függően - a tartás ugyanúgy elképzelhető, mint az esetleges további kamatemelés.

Az MNB alelnöke kifejtette: a monetáris politika három csatornán keresztül fejti ki hatását, a kamat-, az árfolyamcsatornán keresztül, továbbá hat a lakosság és a vállalkozások inflációs várakozásaira is.

Király Júlia szerint az egyik legnagyobb veszély az inflációs folyamatok vonatkozásában az, ha a várakozások magas szinten "beragadnak". Szükséges a szigorú monetáris kondíciók fenntartása, mert ez növeli, erősíti az MNB hitelességét. A szigorú monetáris kondíciók mellett azonban az MNB azt is megnézi, mi történik az árfolyammal.

Emlékeztetett arra, hogy "az elmúlt időszakban három komoly lépés történt a jegybanki alapkamatot tekintve, meg kell nézni, hogyan alakulnak a jövőben ennek hatására a pénzromlási folyamatok".

Az alelnök nem tartaná helyesnek, ha a jegybank feladná a 3 százalékos inflációs célját. "A cél elmozdítása, azaz a flexibilis inflációs cél egyáltalán nem növelné, sőt rontaná az MNB hitelességét" - húzta alá Király Júlia.