Közel-keleti partnereket keres a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol partnereket keres a Közel-Keleten, hogy egyesült erővel több befektetést eszközölhessen a térségben, mondta Farkas Ferenc, a Mol portfoliófejlesztési alelnöke egy Dubajban rendezett energiakonferencián.
Vágólapra másolva!

- A térségi nemzeti olajvállalatok szeretnének nemzetközivé válni, nekünk pedig tapasztalatunk és kapcsolataink vannak, hogy ebben segítsünk - idézte Farkast a Reuters hírügynökség.

Az alelnök a közel-keleti energiatanácskozáson annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Mol már korábban harmadik országbeli befektetésekre írt alá szándéknyilatkozatot Líbiával - a Líbiai Befektetési Hatósággal aláírt megállapodással a magyar cég a térségi nemzeti olajvállalatok külföldi terjeszkedési igényének előnyeit szeretné kihasználni -, és a Qatar Petroleummal is együttműködési megállapodást kötött. Utóbbi új, vagy meglévő földgáz és olajmezők kiaknázására, fejlesztésre és termelésre, valamint petrokémiai és egyéb energetikai együttműködésre irányul.

Líbia vezető földgáztermelővé szeretne válni: 2010-ig napi 3 milliárd köblábra (0,028 köbméter/köbláb) akarja felfuttatni kitermelését a jelenlegi 2,7 milliárdról.