Kisebb veszteséggel számol az angol jegybank

Vágólapra másolva!
A jelzáloghitel-piaci válság okozta veszteségek, a behajthatatlan tartozások leírása  fele akkora összeget tesz ki, amit azt a szakértők korábban kalkulálták - állapítja meg a Bank of England   (BoE) csütörtökön közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jelzáloghitel-piac zavarok következtében megingott a bankok egymás iránti bizalma, befagytak a pénzpiacok és a globális gazdaság az erőteljes visszaesés küszöbéhez jutott. Bár a válság okozta konkrét veszteség nem olyan drámai, mint ahogyan attól sokan tartanak, a kihatásai a globális kamat- és költségvetési politikákat érintően jelentős lesz - értékeli a brit központi bank.

A piaci becslések szerint a nem elsőrendű (sub-prime) jelzáloghitelek közel 400 milliárd dollárt tesznek ki, az IMF szerint a pénzügyi szektort ért veszteségek egésze pedig elérheti az 1000 milliárd dollárt. A BoE fél éves Pénzügyi Stabilitási Jelentésében viszont megállapítja, hogy ezek a kalkulációk erősen túlbecsülik a veszteségeket, azok a 170 milliárd dollárhoz járhatnak inkább közelebb. A BoE szerint a nem mobilizálható (illikvid) követelések nagyságának túlbecsülése a reálgazdaságot érintő veszteségeknek a túlbecsülését is okozzák.

A Bank of Englandot korábban bírálatok érték amiatt, hogy közömbösen reagál a válságra, miközben az amerikai Federal Reserve drasztikus kamatcsökkentéseket hajtott végre, az Európai Központi Bank pedig könnyített a kereskedelmi bankok pénzfelvételi feltételein.

A BoE végül a múlt hét elején határozta el magát történetének eddigi legnagyobb értékű, 50 milliárd fontos (csaknem 100 milliárd dolláros) egyszeri nagybani hitelpiac-segítő fedezetcsere-akciójára. Ezzel a teljesen bedugult brit bankközi és lakossági hitelpiac bénultságot akarta enyhíteni, helyreállítani a piaci bizalmat. A brit jegybank rövid futamú kincstárjegy-fedezetet kínál fel a kereskedelmi bankok portfolióiban beragadt, lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetű, illikvid pénzpiaci eszközökért cserébe.

Ez az intézkedés is tükrözi a BoE aggodalmát, ám John Gieve bankkormányzó-helyettesnek a jelentéssel egyidejűleg kiadott közleménye derűlátó. - Hosszú és nehéz lesz az elkerülhetetlen korrekció, de miközben megmaradnak a kockázati tényezők, a legvalószínűbb az, hogy a következő hónapokban fokozatosan visszatér a bizalom - olvasható az értékelésében.