Kisebb gázáremelést ígér az E.ON

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai energiavállalat gázrészlege, az E.ON Ruhrgas - a legnagyobb gázimportőr Németországban kedden megerősítette, hogy tovább emeli a gáz árát, de nem annyira, ahogy a sajtóban híresztelik.
Vágólapra másolva!

"Tervezett áremelésünk kis kétszámjegyű százalékos lesz" - mondta az E.ON Ruhrgas vezérigazgatója, Bernhard Reutersberg kedden újságíróknak a cég esseni székhelyén.

Elvetette azokat a napokban sorjázó sajtóbeli találgatásokat, hogy a cég 25 százalékkal akarja emelni árait.

Reutersberg elutasította a sajtóbeli és német kormánykörökből származó bírálatokat is, amelyek áremelési tervei miatt érik, mondván, hogy a beszerzési árak az utóbbi időben "lényegesen jobban" emelkedtek, mint a fogyasztóknak kiszabott áraik.

Az E.ON Ruhrgas az első negyedévben 227,4 milliárd kilowattóra földgázt értékesített, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 213,4 milliárdnál. A bevétele 2,8 százalékkal 8,036 milliárd euróra nőtt 7,814 milliárdhoz képest, az üzemi eredménye 9,5 százalékkal 1,019 milliárd euróra csökkent 1,126 milliárdhoz képest, ezt is a beszerzési árak fogyasztókra teljesen át nem hárítható emelkedésével magyarázták.

Átszerveznek, új beruházásokat indítanak

A cég átalakításokat is tervez a növekvő verseny miatt. Néhány héten belül új egységbe szervezi gáztározó tevékenységét, és tovább erősítik a gázvezeték üzletág, az E.ON Gastransport függetlenségét.

Az E.ON Ruhrgas növelni akarja földgázkitermelő kapacitásait Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Néhány éven belül évi 10 milliárd köbméter földgáza származik majd saját forrásból, a tavalyi 795 millió köbméter helyett, mondta a vezérigazgató.

Az E.ON Ruhrgas 2006-ban 880 millió eurót ruházott be, ebből 506 millió euró üzletrészekbe került. A pénzügyi befektetések nagy részét, 400 millió euróval, a Mol gázkereskedelmi és föld alatti tároló üzletágának megvásárlása tette ki.

2006. júliusban elvi megállapodás született arról, hogy E.ON is társul - a 2005. áprilisi megállapodásban társult, szintén német BASF vegyiművek mellé - az oroszországi Juzsno-Russzkoje földgázmező feltárásához, a BASF-hez hasonlóan 25 százalék mínusz egy részvény erejéig, és úgy volt, hogy cserébe átadják a Gazpromnak az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbségét 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét. Az ügyletet még nem véglegesítették: tavaly augusztus óta több hír is volt arról, hogy a Gazprom kevesli az E.ON kínálta ellenértéket.