Kétesélyes maradt a debreceni repülőtér eredménye

Vágólapra másolva!
A második fordulóban továbbjutott két pályázó közül bármelyiket felkérheti Debrecen polgármestere a repülőtér üzemeltetésére, ha nyárig kiderül, melyik teljesíti a kiírt jogszabályi feltételeket. A polgármester ugyanis akkor terjeszti a nyertest a közgyűlés elé - derült ki a zárt közgyűlés határozata után.
Vágólapra másolva!

A debreceni közgyűlés a mai napon értékelte a "Debreceni Repülőtér ingatlanainak értékesítése vagy hasznosítása, valamint az AIRPORT-DEBRECEN Kft. 100 százalékos üzletrészének értékesítésére kiírt kétfordulós pályázat második fordulójára beérkezett ajánlatokat.

A közgyűlés a beérkezett két pályázatot rangsorolta, és felkérte a polgármestert, hogy a végső döntés meghozatala előtt az I. helyre rangsorolt pályázóval, illetve a vele folytatott tárgyalás eredménytelensége esetén a II. helyre rangsorolt pályázóval folytasson további tárgyalásokat. A tárgyalások célja a pályázók által benyújtott elképzelések és azok mellékleteit képező szerződéstervezetek pontosítása, különös tekintettel az önkormányzat működését meghatározó jogszabályi keretek maradéktalan betartására. A tárgyalások eredményeként kialakult szerződés-tervezetet a polgármester várhatóan a 2008 nyarán a közgyűlés elé terjeszti.

Mint ismeretes zárt ülésen tárgyalta a debreceni közgyűlés a város repülőterének eladásával kapcsolatos pályázatot. Négy ajánlat érkezett, de a komoly referenciával rendelkező török és angol érdeklődők végül visszaléptek, a versenyben maradt két pályázónak nincs tapasztalata légikikötők üzemeltetésében. Az egyik érdeklődő, amelyet az adóparadicsomként ismert brit Virgin-szigeteken jegyeztek be, 10,8 milliárd forintot ajánlott, amiből mindössze 3,6 milliárdot fizetne ki, míg a maradék 6,5 milliárdot üzemeltetési díjként 75 év alatt folyósítaná a városnak. A másik cég 5,3 milliárd forintot fizetne ki 2012-ig, több részletben.