Jövőre profitot tervez a Synergon

Vágólapra másolva!
A tavalyi 484,7 millió forint adózott eredmény után az idén a teljes évre 1 milliárd forint körüli csoportszintű profitot vár a Synergon, a gyengébb piaci kereslet ellenére is - hangzott el a cég keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A cég számára az idei év sem lesz könnyebb, mint a tavalyi, a különbség az, hogy míg 2007-ben a Synergon szervezeti átalakítása okozta a nehézségeket, addig 2008-ban a kisebb piaci kereslet - mondta Lazarovits Márk, a társaság vezérigazgatója.

A cég első negyedévi adatait értékelve megjegyezte, hogy az első három hónap az év leggyengébb időszaka az informatikai szektor számára, és ezzel "a Synergon sem tud mit kezdeni".

A Synergon csoport az idei első negyedévet 747 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 351 millió forint veszteséggel.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint a csoport bevétele az év első három hónapjában 2,7 milliárd forint volt, 11 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban.

A Synergon az egy évvel korábbinál rosszabb eredményt egyebek között azzal indokolta, hogy az elmúlt hónapok változó hangulatú politikai és gazdasági környezete hátráltatta a hosszú távú beruházási döntéseket. A várt projektek elmaradása ellenére az első negyedévi teljesítményében a korábbi évek szerinti szokásos, 443 millió forintos működési, üzemi veszteséggel zárta az időszakot a csoport.

A vezérigazgató közölte: az üzemi eredmény feletti veszteség abból adódik, hogy a cég korábban saját részvényeket vásárolt, és ezek ára utóbbbb csökkent. Az eredményeket befolyásolta az is, hogy az első negyedévben az ipari szektorban a vártnál erősebb volt a növekedés lassulása.

A vezérigazgató elmondta: az idén több projektre is jó eséllyel pályázhat a Synergon. Így például a Magyar Televízió digitális stúdió-technikai és informatikai pályázatán, s több megrendelésre számítanak az önkormányzatok és a kistérségek részéről.

Az anyavállalat, a Synergon Informatika Nyrt. és a magyar leányvállalatok az első negyedévet 715 millió forint adózás utáni veszteséggel zárták, szemben az egy évvel korábbi 359 millió forintos veszteséggel. A társaság bevétele 9 százalékkal, 2,143 milliárd forintra csökkent.

A Synergon cseh leányvállalata, az Infinity a.s. bevétele 18 százalékkal, 563 millió forintra csökkent, adózás utáni vesztesége 30,5 millió forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi, 11,2 millió forintos nyereséggel. A vállalat az első negyedévben szembesült az értékesítési terület gyengeségével, ezért erre a területre önálló divíziót hoztak létre. A társaság továbbra is reálisnak tartja a tavalyi nyereség megtöbbszörözését az idén.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden tette közzé a Synergon, hogy Jaroslav Procházka-t nevezte ki az Infinity a.s. igazgatósága a vállalat élére, ügyvezető igazgatói pozícióba, a korább ügyvezető Vladimír Cech helyére. "Az új ügyvezető elsődleges feladatai közé tartozik a jövedelmezőség továbbnövelése, a folyamatos növekedés fenntartása, valamint a cég pozíciójának megerősítése" - áll a közleményben.