Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jól járhatnak a betétesek

Vágólapra másolva!
A magas jegybanki kamatszint hatására a nélkülözhető pénzzel rendelkezők kockázatmentesen is meglehetősen jó hozamra tehetnek szert - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az akciós két számjegyű betéti kamatok időszaka a monetáris szigorítások nélkül már határozottan lecsengőben lenne. A jelenlegi körülmények között azonban az idén szinte biztosan számítani lehet a megmaradásukra. A CIB szakértői szerint ha el is fogadjuk, hogy a jelenlegi döntés már a kamatemelések végét jelentheti - amiről a vélemények erősen megoszlanak -, abban az esetben is igen magas szintről kezdődhet el a kamatcsökkentési periódus. A banknál épp ezért úgy látják, hogy 2008-ban továbbra is magas kamatokra számíthatnak a banki betétesek.

A K&H Banknál a magas akciós betéti kamatszintet sokkal inkább a forráshiánnyal magyarázzák. Eszerint vagy a hitelexpanzió csökkenése (amire komolyan nem számít senki), vagy a hitelpiaci válság vége alakíthatja át ezt a területet.

A Budapest Bank (BB) májusban elindított Indexált Prémium betét konstrukciója - hívták fel a figyelmet a hitelintézetnél - több mint egy éven át rugalmasan és azonnal követi a jegybanki alapkamat változásait, tehát ha az MNB 25 bázisponttal emeli az alapkamatot, akkor az ügyfeleik befektetésének kamata is 25 bázisponttal nő. A bank az egyéb betéti termékeinél a forrásigénye és a piac alapján dönt a változtatás mértékéről.

A képet egyébként határozottan árnyalja, hogy a banki betétállomány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei első negyedévben reálértéken határozottan csökkent. A tranzakciók majdnem 30 milliárdnyi betétkivonást mutattak - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről