Óriásit lehet kaszálni a balkáni tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Hatalmas nyereségek, egy nap alatt 12-13 százalékos ugrások is előfordulhatnak a balkáni tőzsdéken, de az óriási bukások sem kizárhatóak, hiszen kicsi és labilis börzékről van szó.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben Európa két legjobban teljesítő értékpapírpiaca a szófiai és a belgrádi börze volt. a balkánon tehát mindenképpen érdemesnek tűnik befektetni, a konzervatívabb fejlett (nyugati) piacokhoz képest mindenképpen nagyobb a kiugró nyereség esélye, de az óvatosság sem árt.

A bolgár Sofix index 12 százalékkal, a szerb BELEX15 pedig több mint 13 százalékkal növelte értékét az elmúlt két hétben, ezzel vezették az európai börzék listáját. A BELEX15 például a tegnapi esés ellenére is 13,3 százalékos pluszban volt május 7-ihez képest.

A szerb tőzsde szárnyalását természetesen politikai okok is magyarázzák, a május 11-ei választásokon jól szereplő, "Európa-barát" erők sikere hozzájárult a szokásosnál nagyobb optimizmushoz. Egyetlen nap alatt, május 12-én ugyanis 12,93 százalékot ugrott a BELEX15 a kedvező hírek nyomán - írja a Pari.bg bolgár lap.

A szófiai börze emelkedése viszont nem magyarázható a politikával. Az elmúlt két hétben a bolgár blue chipeket tömörítő Sofix mutató korábbi veszteségeinek 30 százalékát ledolgozta - folytatódik a bolgár elemzés. Ugyanbben az időszakban Nyugat-Európában a német DAX 0,4 százalékkal morzsolódott le, a londoni FTSE 100 pedig 1,1 százalékkal.

Felfutóban a kockázatosabb piacok

A balkáni tőzsdék megélénkülése egyértelműen azzal függ össze a Pari elemzése szerint, hogy a külföldi befektetők visszatértek a kockázatosabb feltörekvő piacokra. Az egyes balkáni börzék azonban eltérő mértékben vették ki a részüket a sikerből: a román BET 6,3 százalékkal emelkedett, és az irányadó horvát tőzsdeindex is csak egyetlen százalékkal növelte értékét.

Bulgáriában néhány egyedi hír is fellendítette a részvényárfolyamokat. Az autópálya-építés felgyorsulása, illetve az építőiparból érkező jó hírek szintén hozzájárultak a Sofix átlagosnál magasabb értékeihez.

Ugyanakkor vigyázni kell a belgrádi és a szófiai tőzsdével, mert könnyen belecsúszhatunk egy tartósabb esésbe, amely esetleg máshol nem is lép fel. Most hétfőn például Szófiában a Sofix index 2,7 százalékkal esett, 1216 pontra. Ez az egy héttel ezelőtti 1289-hez képest 73 ponttal kevesebb, de a május 5-ei 1119-nél még mindig bőven, 97 ponttal magasabb. Vagyis a május nagy részét tekintve még így is pozitív a bolgár tőzsde legfőbb mutatója.

Belgrádban is hasonló a helyzet: ott most hétfőn (május 26-án) két százalékot esett a BELEX15 index, és 1804 ponton zárt. A május 7-ei 1564 pontnál ez azonban 240 ponttal magasabb, ami azt jelenti, hogy 13 százalékkal emelkedett még így is az index.

Akár egy nagyobb befektető is könnyen boríthat

A hektikus mozgásokat az magyarázza a balkáni tőzsdéken, hogy kevés az értékes részvény, és kevés pénz forog a börzéken. Egy-egy nagyobb befektető megjelenése, vagy eltűnése így könnyen megfordíthatja a folyamatokat.

Ezt erősíti meg Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is. Szerinte kicsi a kapitalizációja a balkáni tőzsdéknek, és kevés a jelentős cég, amely vonzó lenne a nagyobb befektetőknek. Komoly intézményi befektetők nem is jelennek meg itt, mert nem éri el a tőzsdén forgó részvények összértéke azt a határt, amelyet az ilyen invesztorok belépési feltételként maguknak megszabnak.

Egy másik elemző - név nélkül - azt magyarázta az [origo]-nak, hogy éppen az év elején készült Belgrádba egy bankárdelegációval együtt, hogy az ottani befektetési lehetőségeket elemezzék, de az út elmaradt a jelzálogpiaci válság továbbgyűrűző hatásai miatt. Suppan is hangsúlyozta, hogy a balkáni tőzsdék mutathatnak eltérést a nemzetközi folyamatoktól, hiszen ott egy-egy nagyobb befektető mozgatja időnként a "morzsányi" piacokat.

Segít a nyugati depresszió

Suppan a nyugati tőzsdék teljesítményéről elmondta, hogy áprilisban történt egy pozitív korrekció, mert kiderült, hogy az amerikai gazdaság mégsem csúszott recesszióba, és a jelzálogválság miatt sem lettek annyira rosszak a bankok eredményei. Ezt a negatív túlárazást, a korábbi esést korrigálta tehát a piac. Szerinte az, hogy májusban viszont megint lemorzsolódni kezdtek a nyugati tőzsdék, az azt mutatja, hogy egyelőre nagy vidámságra sincs azért ok.

Ehhez hozzátehetjük, hogy a balkáni tőzsdék éppen ezt a kiábrándultságot használhatják ki, amikor egy-egy nagyobb invesztor megjelenésekor amúgy is felfelé mennek az árak. Arra viszont a kisbefektetőknek kell figyelniük, hogy ha túl nagy összeget kockáztatnak, esetleg nem találnak majd vevőt a megszerzett papírjaikra, a nagyobb piaci szereplők mozgása ugyanis kiszámíthatatlan a kisebb börzéken.