Júliustól drágul a gáz

Vágólapra másolva!
Júliustól 10-11, októbertől pedig 10 százalékot valamivel meghaladó lakossági gázáremelés várható. Miközben a hazai árak tavaly és az idén év vége között 30 százalék körüli emelkedést mutatnak majd, addig az import több mint 60 százalékkal drágulhat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A kormány a következő esedékes júliusi időpontban 10-11 százalékkal tervezi emelni a lakosság, illetve mintegy 8 százalékkal az ipar és a közületek gáztarifáit - értesült a Népszabadság. Az eredeti javaslat 12,4 százalékos lakossági tarifaemelésről szólt, de a kormány, illetve a szocialista frakció ezt 10 százalék környékére, vagy akár kicsivel az alá is szeretné mérsékelni. A lap számításai szerint így a nem támogatott lakossági tarifa köbméterenként közel 120 forintra emelkedik.

Valószínűsíthető, hogy októberben legalább 10 százalékos, vagy annál magasabb mértékű újabb áremelésre lesz majd szükség. Így a tavalyi és az idei év utolsó negyede között több mint 30 százalékos gázáremelkedési mérték valószínűsíthető.

A világpiaci árakhoz igazodó magyar gázimportárhoz képest ez a mérték is alacsony: míg tavaly a hazai nagykereskedő ezer köbméterenként átlagosan 300 dollár alatt kapta a gázt, a mostani negyedévben ez a tarifa már 400 dollár felett jár. Az év végére a gázt beszállító orosz Gazprom pedig már 500 dollárral számol. A két utolsó negyedév között tehát az importár több mint 60 százalékos áremelkedést mutat.

Az igazi gázárrobbanás mindenesetre jövő év elején várható, ami azért fokozottan kellemetlen, mert - a többször módosított határidő szerint - jövő év közepén Magyarországon a kormányzati ármegállapítás megszüntetésével felszabadítják a gázárakat.

Az MTI kérdésére a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban annyit közöltek, hogy a Magyar Energia Hivatal megküldte a gázárváltoztatásra vonatkozó javaslatát a tárcának, és zajlanak az egyeztetések.