Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felülteljesít a lengyel gazdaság

Vágólapra másolva!
Lengyelország hazai összterméke az első negyedévben 6,1 százalékkal volt nagyobb a tavalyi első negyedévinél, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban pénteken. Az ütem meghaladta mind a kormányzati előrejelzéseket, mind az elemzők 5,8 százalékos várakozását.
Vágólapra másolva!

Tavaly az utolsó negyedévben 6,4 százalékkal, egész évben átlagosan 6,6 százalékkal nőtt a lengyel GDP az egy évvel korábbihoz képest.

Lengyelországban tovább csökken a munkanélküliség, a kiskereskedelmi forgalom rendkívüli módon nő a korábbi, igen alacsony szintekről, a központi bank utoljára március végén emelte alapkamatát újabb negyed százalékponttal, 5,75 százalékra. Idén eddig háromszor, tavaly négyszer szigorított a Lengyel Nemzeti Bank negyed-negyed százalékponttal.

A lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók a külső környezet romlása miatt, és piacon most már nem sok további szigorításra számítanak. Az infláció nem gyorsul tovább, áprilisban 4,0 százalékos, előtte márciusban tizenkét hónapra számolva 4,1 százalékos volt a februári 4,2 százalék után, amely hároméves csúcs volt.

Mindazonáltal a lengyel központi banknak 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, és a legújabb GDP-adat belső összetevői inflációs szempontból tovább romló összképet mutatnak. Ezért elemzők úgy vélik, a lengyel központi banknak legkésőbb júniusban még egy kamatemeléssel elő kell rukkolnia, habár után az év végéig talán már megpihenhet.

A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után, megkezdte a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit.

Az új adatok szerint az első negyedévben a lakossági fogyasztás éves növekedési üteme 5,6 százalékra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 3,7 százalékról. A lakossági fogyasztás tavaly egész évben átlagosan 5,2 százalékkal nőtt változatlan áron, a 2006-os, 4,9 százalékos éves átlagról gyorsulva. 2005-ben 2,0 százalékkal bővült a lakossági fogyasztás.

Márciusban, 3144,41 zlotyival (230 576 forint), a bruttó átlagbér a vállalkozási szektorban 10,2 százalékkal, előtte februárban még 12,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. Áprilisban megint gyorsabb, 12,6 százalékos éves béremelkedés következett. Tavaly átlagosan 9,2 százalékkal volt magasabb az átlagbér - 2,5 százalékos évi átlagos infláció mellett -, mint 2006-ban. 2006-ban az évi átlag még csak 5,1 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, 1,0 százalékos évi átlagos infláció közben. Ugyanakkor tavaly a foglalkoztatottak száma 5 százalék körüli mértékben nőtt 2006-hoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a márciusi, 15,7 százalékos éves többlet után.

Idén márciusban viszont az ipari termelés éves növekedési üteme váratlanul 0,9 százalékra esett a februári 15 százalékról, illetve a tavaly márciusi 11,3 százalékhoz képest. Ez akár arra is vallhatott volna, hogy a központi bank az eddigi szigorításokkal esetleg túllőtt a célon, csakhogy áprilisban ismét 14,9 százalékra ugrott az éves ütem.

A beruházások növekedése viszont lassult az első negyedévben, 15,7 százalékra éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévi 16,4 százalékról. Tavaly a beruházások értéke, változatlan áron, 19,3 százalékkal volt több a 2006-osnál. 2006-ban egész évben 15,6 százalékos, 2005-ben 6,5 százalékos átlagos többletet mértek.

A lengyel hazai össztermék egészében tavaly 6,6 százalékkal nőtt a legújabb felülvizsgálat szerint, tíz éven belül a leggyorsabban, meghaladva a körülbelül 6 százalékos GDP-növekedésre szólt, előzetes kormánybecslést. 2006-ban átlagosan 6,2 százalékkal bővült a lengyel gazdaság, kilenc éven belül a leggyorsabban, a 2005-ös, 3,6 százalékos ütem után.

A gazdasági növekedés várható lassulása ellenére a Lengyel Nemzeti Bankban továbbra is túl erősnek tartják a számokat, mert a nagy beruházási ütem nyomán a foglalkoztatás, a nyugat-európai konkurencia miatt a bérszínvonal - és vele a lakossági fogyasztás - egyenetlenül bár, de a termelékenység növekedését meghaladva nő, és ez, együtt az energiaárak okozta külső hatással, erősíti az inflációs nyomást, függetlenül attól, hogy a lengyel pénzügyminisztériumban szinte biztosra veszik: a GDP-növekedés az idén legföljebb 5,7 százalékos vagy akár annál kisebb ütemű lesz. Az Európai Bizottság 5,3 százalékos gazdasági növekedést jósol idénre Lengyelországnak.

Lengyel közgazdászok évi átlagban 4-5 százalékos GDP-növekedést tartanak általában inflációmentesen fenntarthatónak az országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről