Elutasította a bíróság az OMV keresetét

Vágólapra másolva!
Elutasította első fokon az OMV keresetét a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ellen első fokon a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

Az osztrák olajipari cég 2006 december 3-án indított pert a Mol ellen azért, mert szerinte a magyar cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal.

A Magyar Állam által tulajdonolt B részvény ("aranyrészvény") fenntartása, ami vétójogot biztosít a Magyar Államnak a Mol alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában; a 10 százalékos szavazati korlát diszkriminatív jellege, tekintettel arra, hogy az nem alkalmazandó a Magyar Államra; illetve azon alapszabályi korlátozás, amely szerint egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A szóban kihirdetett bírói döntés lényege, hogy az első két pont esetében a perbeli, 2007. évi közgyűlésen nem született olyan módosítás, amit a felperes által hivatkozott jogszabályok alapján vizsgálni lehetne.

Az igazgatósági tagok esetében már nem ez a helyzet, ám ebben az esetben a felperes nem a megfelelő, a Polgári Törvénykönyvre hivatkozott, hanem például a gazdasági társaságokról szóló jogszabályra.

A bíróság arra is kötelezte a felperest, hogy bruttó 50 ezer forint perköltséget fizessen meg az alperesnek. Az első fokú ítélet írásban történő kézhez vételét követően 15 nap áll a felek rendelkezésére, hogy fellebbezzenek. A perben az első tárgyalás február végén volt.

Akkor a Mol, mint alperes képviselői, fenntartva korábbi álláspontjukat, a per megszüntetését kérték, mivel szerintük a két fél közötti vita nem tartozik a bíróságra, illetve nincs is jogvita.
E tárgyaláson a felperes OMV képviselői elmondták, hogy fenntartják keresetüket, s érdemi ítéletet várnak. A Mol közölte: a cég egyetért a döntéssel. Az OMV későbbre ígért reagálást a bírói döntéssel kapcsolatban.